PTAC nebanku kreditētājiem piemērojis sodus vairāk nekā 200 000 eiro apmērā; nozare iebilst

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

Piemērojot nebanku kreditēšanas nozares uzņēmumiem sodus par kopējo summu, kas lielāka par 200 000 eiro, Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) parāda nespēju veidot nozares politiku, kā arī Latvijas tiesiskās vides nenoteiktību, uzskata Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācijas biedri.

PTAC astoņām patērētāju kreditēšanas kompānijām piemērojis soda naudas kopsummā 211 000 eiro apmērā par Patērētāju tiesību aizsardzības likumā noteikto kreditēšanas kopējo izmaksu ierobežojumu neievērošanu laikā no 2016.gada janvāra līdz rudenim saistībā ar kredītu pagarinājumu maksām, kā rezultātā patērētājiem radīti zaudējumi vismaz 5,23 miljonu eiro apmērā, aģentūru LETA informēja PTAC.

PTAC skaidro, ka 2016.gada janvārī stājās spēkā grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, kuri noteica kreditēšanas kopējo izmaksu ierobežojumus - 0,55% dienā no pirmās līdz septītās dienas, 0,25% no astotās līdz 14 dienai, 0,2%, sākot ar 15.kredīta līguma dienu, savukārt 0,25% dienā visā kredīta līguma termiņā, ja termiņš pārsniedz 30 dienas. PTAC uzsver, ka kreditēšanas kopējo izmaksu ierobežojumi ir attiecināmi arī uz kredītu pagarināšanas maksām, jo pagarināšanas līguma noslēgšanas brīdī šīs izmaksas kredīta devējam ir zināmas.

PTAC 2016.gada vasarā un rudenī, veicot pārbaudes, konstatēja, ka 12 nebanku kredītdevēji piedāvā neatbilstošas kredītu pagarināšanas maksas, kas pat vairākas reizes pārsniedza noteiktos ierobežojumus. Pagarinot kredītu, patērētājs vidēji pārmaksāja no 2,78 līdz 16,51 eiro.

PTAC aprēķināja patērētājiem nodarītos zaudējumus, ņemot vērā vidējo kredīta summu, datus par kredītu pagarinājumu skaitu un faktiski piemērotās kredīta kopējās izmaksas patērētājiem.

Uzņēmumiem, kuru rīcībā tika konstatēti kredīta kopējo izmaksu ierobežojumu pārkāpumi, PTAC ierosināja rakstveidā apņemties novērst konstatētos pārkāpumus. Četri kredītdevēji iesniedza rakstveida apņemšanās, tādējādi atzīstot pārkāpumu. Šie uzņēmumi bija SIA «E-LATS», SIA «Ozerings grupa», AS «Dagne», SIA «Ātrais kredīts». Astoņi kredītdevēji apņemšanās neiesniedza, tomēr 2016.gada rudenī pārkāpumus novērsa.

PTAC kopumā astoņiem nebanku patērētāju kreditētājiem piemērojis soda naudu 211 000 eiro apmērā. «4finance» piemērots 80 000 eiro naudas sods, «Ondo» - 56 000 eiro, «Soho Group» - 25 000 eiro, «OC Finance» - 17 000 eiro, «Greencredit» - 15 000 eiro, «VIA SMS» - 9000 eiro, «ExpressCredit» - 6000 eiro, «Finanza» - 3000 eiro. PTAC skaidro, ka sodu apmērs tika noteikts individuāli, ņemot vērā pārkāpuma smagumu, uzņēmumu apgrozījumu, to, ka pārkāpums tika novērsts, kā arī patērētājiem nodarītos zaudējumus. Maksimālais soda naudas apmērs ir 100 000 eiro.

Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācija prognozē, ka pēc iepazīšanās ar PTAC lēmumiem uzņēmumi varētu pārsūdzēt piemērotos sodus.

Asociācijas vadītājs Gints Āboltiņš norāda, ka, iespējams, jāmeklē cits modelis nozares pārraudzībai, jo esošā forma nestrādā. «Ir izveidojusies absurda situācija. Lai gan pēc Patērētāju tiesību aizsardzības likuma izmaiņu stāšanās spēkā PTAC divas reizes ir nomainījis savu viedokli par to, kā piemērojamas likuma normas, nozares uzņēmumiem šobrīd tiek uzlikti neadekvāti lieli sodi,» vērtē Āboltiņš. Viņš atzīmē, ka par nespēju veidot dialogu un risināt šo jautājumu asociācija jau aizvadītā gada pirmajā pusē vērsa gan Ministru prezidenta, gan Ekonomikas ministra uzmanību.

Asociācijas biedri uzskata, ka pareizi piemērojuši likuma izmaiņas, kas stājās spēkā 2016.gada janvārī.

«Strīds ir tikai par vienu niansi - vai pagarinājuma maksa ir iekļaujama procentu aprēķināšanas kārtībā. Šis ir juridiska rakstura strīds. Asociācijas biedri ir konsultējušies ar vairākiem tiesību zinātņu ekspertiem, kas ir norādījuši, ka veids, kā nozares uzņēmumi 2016.gada pirmajā pusgadā piemēroja jaunās likuma normas, ir korekts un atbilst pieņemtajam regulējumam,» skaidro Āboltiņš.

«4finance» uzskata, ka tā zīmoliem Latvijā «SMScredit.lv» un «Ondo.lv» piemērotais naudas sodu 136 000 eiro apmērā ir nepamatots un juridiski nekorekts.

2016.gadā Latvijā stājās spēkā jauni nosacījumi ātro kredītu izsniegšanai, kuru mērķis ir pasargāt patērētājus un nodrošināt, ka patērētāji nenokļūst nemīti augošos parādos. Likuma grozījumi noteic, ka jebkura ar kredītu saistīto izdevumu summa, tai skaitā kredīta procenti, nokavējuma procenti, kredīta termiņa pagarinājuma maksas un citas ar kredītu saistītās izmaksas, kopā nedrīkst pārsniegt 100% no sākotnēji izsniegtā kredīta summas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu