«Swedbank» identificējusi ap 5000 politiski nozīmīgu personu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Lielākā Latvijā strādājošā banka «Swedbank» savu klientu vidū identificējusi aptuveni 5000 politiski nozīmīgu personu, pastāstīja bankas valdes priekšsēdētājs Reinis Rubenis.

Jau ziņots, ka pērn gada sākumā pieņemtie Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likuma grozījumi noteica izmaiņas politiski nozīmīgu personu definīcijā, šajā lokā ietverot plašu Latvijas augstāko valsts un pašvaldību institūciju vadību, viņu radiniekus un saistītas personas. Banku un arī citu finanšu pakalpojumu sniedzēju uzdevums bija veikt klientu izpēti, identificēt starp klientiem politiski nozīmīgās personas un veikt šo personu finanšu līdzekļu un darījumu padziļinātu kontroli.

Rubenis pastāstīja, ka «Swedbank» pabeigusi uzņēmumu anketēšanu un panākusi labu progresu arī privātpersonu aptaujāšanā. Process vēl nav pilnībā pabeigts, taču tika izmantota uz riskiem bāzēta pieeja, tādējādi aptaujāti un identificēti visi tie klientus, kuri ietilpst augstākā riska grupā. Identificētas aptuveni 5000 politiski nozīmīgas personas.

Bankas vadītājs skaidroja, ka klienta pusē nekas nemainās, ja politiski nozīmīgā persona ir godīga, saņem savu atalgojumu un veic reģistrētas darbības. Savukārt, ja politiski nozīmīgā persona kādā brīdī saņem, salīdzinot ar ikmēneša ienākumiem, lielu naudas summu, tad bankas pienākums ir to identificēt un pajautāt klientam darījuma dokumentus. «Nav problēmu, ja saņemtā summa saistīta ar nekustamā īpašuma vai automašīnas pārdošanu, taču bankai jābūt spējīgai šo summu identificēt un pārliecināties, ka darījums ir likumīgs. Ja kādreiz izrādīsies, ka darījums nav likumīgs, tad visas sabiedrības interesēs ir tas, ka šāds gadījums tiek konstatēts,» sacīja Rubenis.

Vaicāts, kurā brīdī bankai darījums šķiet aizdomīgs un kurā brīdī novirze no plānotā konta apgrozījuma mudina banku uzdot jautājumus, Rubenis sacīja: «Viss, kas būtu stipri ārpus ikdienišķā un ierastajiem konta apgrozījuma datiem. Skaidras naudas darījumos 15 000 eiro ir summa, kur mēs sāktu pievērst uzmanību. Taču nebūs problēmu, ja klientam būs darījuma dokumentācija.»

«Swedbank» ir pēc aktīviem un klientu skaita lielākā banka Latvijā.

Kā ziņots, Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likums noteic, ka politiski nozīmīga ir persona, kura ieņem vai ir ieņēmusi nozīmīgus publiskus amatus, tostarp persona, kas ieņem vai ir ieņēmusi kādu no šādiem amatiem: valsts vai pašvaldības vadītājs, parlamenta deputāts, valdības vadītājs, ministrs, ministra vietnieks vai ministra vietnieka vietnieks, valsts sekretārs vai cita augsta līmeņa amatpersona valdībā vai pašvaldībā, augstākās tiesas tiesnesis vai cita līmeņa tiesu institūcijas tiesnesis u.c. Politiski nozīmīga persona ir iepriekšminēto personu vecāki vai vecvecāki, laulātais vai viņam pielīdzināma persona, brālis vai māsa, bērns vai laulātā vai viņam pielīdzināmas personas bērns, viņa laulātais vai laulātajam pielīdzināma persona, kā arī mazbērns. Tāpat saskaņā ar likumu par politiski nozīmīgām personām tiek uzskatīti visi citi, kuriem ar politiski nozīmīgajām personām ir darījuma attiecības vai citas ciešas attiecības.

Banku nozare aicinājusi veidot vienu centralizētu, valstiski akceptētu politiski nozīmīgu personu reģistru, kas ļautu efektīvāk un proporcionālāk noteikt to personu loku, kuras būtu pakļaujamas pastiprinātai darījumu uzraudzībai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu