«Certus»: Latvijā iedzīvotāju ienākuma nodoklis būtu jāsamazina vismaz līdz 20%

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Latvijā iedzīvotāju ienākuma nodoklis būtu jāsamazina vismaz līdz 20%, šorīt intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam «Rīta Panorāma» sacīja domnīcas «Certus» vadītājs Vjačeslavs Dombrovskis.

Viņš norādīja, ka iedzīvotāju ienākuma nodoklis Latvijā būtu jāsamazina no 23% līdz vismaz 20%, jo jau šobrīd Lietuvā iedzīvotāju ienākuma nodoklis ir 15%, bet Igaunijā - 20%. «Mēs šajā ziņā esam vismazāk konkurētspējīgākā valsts reģionā,» uzsvēra Dombrovskis.

Domnīcas «Certus» vadītājs atzīmēja, ka ekonomikas izaugsmes veicināšanā ir gan pagājušā gadsimta pieeja, gan šā gadsimta pieeja, kura gan vēl tikai veidojas. Tostarp 20.gadsimts raksturojās ar cīņu par investīcijām pamatlīdzekļos, un galvenais instruments šajā cīņā bija kapitāla nodokļi, īpaši uzņēmuma ienākuma nodoklis, savukārt šajā gadsimtā cīņa ir par darbaspēku. «Tagad galvenais instruments būs darbaspēka nodokļi - kurš spēs piedāvāt interesantāko darbaspēka nodokļa sistēmu,» uzsvēra Dombrovskis.

Vienlaikus viņš gan arī atzīmēja, ka Latvijai atšķirībā no attīstītajām valstīm vēl aizvien aktuālas ir abas sistēmas, jo mūsu ekonomika ir duāla - ja Rīga jau vairāk strādā 21.gadsimta virzienā, tad reģionos galvenais darba vietu radītājs ir rūpniecība un tas tā būs arī tuvākajā nākotnē. «Tāpēc mums ir jādomā gan par vienu, gan par otru, saprotot, ka viens risinājums ir Rīgai, bet otrs - reģioniem,» sacīja Dombrovskis.

Nodibinājuma «Domnīca Certus» darbības mērķi ir veicināt Latvijas ilgtspējīgu izaugsmi, veicot sociālekonomisko jautājumu zinātnisku izpēti un nodrošinot nepieciešamo analītisko bāzi priekšlikumu un iniciatīvu izstrādei un ieviešanai sadarbībā ar uzņēmējiem, valsts un pašvaldību institūcijām un vadošām augstskolām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu