Nākamnedēļ VID sāks pieņemt gada ienākumu deklarācijas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Kaspars Meinerts/TVNET

Nākamnedēļ, 1.martā, Valsts ieņēmumu dienests (VID) sāks pieņemt gada ienākumu deklarācijas 2016.gadā pārmaksātā iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) atmaksai, informēja VID.

Dati atklāj, ka iedzīvotāji arvien aktīvāk izmanto tiesības no VID atgūt pārmaksāto IIN. Ja 2015.gadā tika veiktas atmaksas kopumā 74,4 miljonu eiro apmērā, tad pērn šī summa pieauga jau līdz 92,54 miljoniem.

VID ģenerāldirektore Ilze Cīrule pauž gandarījumu par iedzīvotāju pieaugošo izpratni par savām tiesībām, vēl jo lielāks prieks ir par to, ka cilvēki elektroniskās deklarēšanās sistēmu jeb EDS atzīst par ērtu un viegli pielietojamu.

«Aicinu ikvienu izmantot iespēju atgūt IIN pārmaksu, izmantojot EDS. Vēl tagad nākas dzirdēt, ka kādam bijis pārsteigums sistēmā ieraugot, ka viņam pienākas atmaksa vairāku desmitu vai pat simt eiro apmērā,» uzsver Cīrule.

Šogad attaisnoto izdevumu loks ir paplašināts, ļaujot atgūt daļu iztērētās naudas arī par bērnu interešu izglītību jeb pulciņiem. VID atzīmē, ka pulciņiem jābūt licencētiem, un to vecāki var noskaidrot konkrētajā iestādē, kurā bērns saņem interešu izglītības pakalpojumu. Licencēto pulciņu saraksts būs publicēts VID mājaslapā.

Tāpat būs izmaiņas saistībā ar diferencēto neapliekamo minimumu. Šeit nodokļa atmaksu visvairāk pamanīs tie, kam ienākumi ir mazāki par 4560 eiro gadā jeb 380 eiro mēnesī.

Deklarācijas EDS būs iespējams iesniegt arī visās bibliotēkās, kas atrodas ārpus Rīgas. VID ir apmācījis bibliotēku darbiniekus, lai tie palīdzētu gadījumā, ja cilvēkam rodas kādas neskaidrības, aizpildot EDS. Deklarācijas būs iespējams iesniegt arī Valsts un pašvaldības vienotajos klientu apkalpošanas centros.

Par spīti tam, ka ir stājusies spēkā jaunā Klientu apkalpošanas centru (KAC) darba laika kārtība, deklarāciju iesniegšanas kulminācijas periodā - no 1.marta līdz 1.jūnijam KAC būs atvērti katru darba dienu. Tomēr VID aicina pēc iespējas maksimāli izmantot elektronisko sistēmu, prognozējot, ka apkalpošanas centros var veidoties rindas.

Lielākā daļa klientu deklarācijas par aizvadīto gadu varēs iesniegt arī nākamgad un aiznākamgad.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu