Par 7,5% audzis saražotā siera un biezpiena apjoms; mocarellai - uzvaras gājiens

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Saskaņā ar provizoriskajām aplēsēm, pērn Latvijā saražotas 41 500 tonnas siera un biezpiena, kas ir 7,5% pieaugums salīdzinājumā ar 38 600 tonnām iepriekšējā gadā, informēja biedrības "Siera klubs' vadītāja Vanda Davidanova.

rtētas 18 200 tonnas produkcijas, kas ir 8% kāpums salīdzinājumā ar 16 800 eksportētajām tonnām 2015.gadā. Savukārt siera un biezpiena imports pērn veidojis 14 100 tonnas salīdzinājumā ar 15 100 tonnām 2015.gadā.

Tāpat statistikas dati liecina, ka siera un biezpiena patēriņš pērn ir nedaudz pieaudzis, turklāt gads iezīmējies ar vietējā mocarellas tipa siera uzvaras gājienu,

Saskaņā ar Lauku atbalsta dienesta aprēķiniem, pagājušajā gadā Latvijā iedzīvotāji kopumā patērējuši 37 500 tonnas siera un biezpiena salīdzinājumā ar 37 400 tonnām 2015.gadā.

Savukārt viens Latvijas iedzīvotājs pērn patērējis 19 kilogramus siera un biezpiena salīdzinājumā ar 18,9 kilogramiem pirms gada. Salīdzinājumam - 2014.gadā viens iedzīvotājs apēdis vidēji 17,6 kilogramus, 2013.gadā - 18,1 kilogramu, bet 2012.gadā - 17.3 kilogramus siera un biezpiena.

Kā norādīja Davidanova, lai gan patēriņa pieaugums nav liels, tomēr tā ir pozitīva tendence, ņemot vērā sarūkošo iedzīvotāju skaitu un pēdējo divu gadu krīzi piena nozarē.

Turklāt pagājušais gads iezīmējies ar vairāku jaunu siera šķirņu ienākšanu tirgū, no kuriem lielāko pircēju ievērību izpelnījies «mocarellas» tipa siers.

«Pērn tirgū ienāca vairāki garšīgi sieri, šajā sakarā jāuzteic AS «Smiltenes piens» un AS «Jaunpils pienotava«. Kopumā 2016.gadu var dēvēt par «mocarellas laiku», jo pieprasījums pēc tā krietni audzis. Tādēļ nu mums ir šā siera dažādību parāde - lielas bumbas un mazas bumbas, kūpinātas, arī «mocarellas» kūpināti klaipiņi, viss ļoti garšīgs un kvalitatīvs. Tāpat dažādojies biezpiena sortiments, īpaši iepakojuma ziņā. Jo vairāk jaunumu, jo lielāka izvēle un vēlme nogaršot,» sacīja ražotāju pārstāve.

Biedrība «Siera klubs» dibināta 2002.gadā. Biedrība apvieno siera ražotājus, tajā darbojas vairāk nekā 60 biedri.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu