Jauna dzīvokļa iegādi šogad apsver 34% ekonomiski aktīvo Latvijas iedzīvotāju

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: BNS foto/LETA

Jauna dzīvokļa iegādi šogad apsver vairāk nekā trešdaļa jeb 34% ekonomiski aktīvo Latvijas iedzīvotāju, no kuriem teju puse ir gados jauni rīdzinieki vecumā no 25 līdz 34 gadiem, liecina nekustamo īpašumu attīstītāja «Hanner» veiktā aptauja.

Aptaujas dati liecina, ka Rīgas iedzīvotājiem prasības pret dzīvokļiem strauji aug un ir vienas no augstākajām Baltijā, priekšroku dodot arvien kompaktākai, bet dizainiski kvalitatīvākai dzīves telpai.

«Strādājot vairākos tirgos, esam novērojuši, ka gados jaunie pilsētnieki kļūst arvien pragmatiskāki un vienlaikus prasīgāki sava dzīvokļa izvēlē. Jo īpaši šo tendenci redzam Rīgā. Mūsu aptauja liecina, ka 84% iedzīvotāju vecuma grupā no 25 līdz 34 gadiem izvēlētos nelielas platības - divu un trīs istabu dzīvokļus. Tajā pašā laikā aug prasības pret šīs telpas kvalitāti - tai jābūt ar maksimāli ērtu un funkcionālu iekārtojumu un ar pievienotu dizaina vērtību,» skaidro «Hanner» vadītājs Mindaugs Valucks.

Iegādāties jaunu dzīvokli 2017.gadā vēlētos 48% gados jauno iedzīvotāju, liecina aptaujas dati. Viens no biežākajiem iemesliem dzīvokļa iegādei ir augstās dzīvokļu īres cenas (26%). 11% aptaujāto iedzīvotāju vecumā no 25 līdz 34 gadiem dzīvokļa iegāde ir apzinātas investīcijas, kur ieguldīt brīvos līdzekļus. Lēmumu iegādāties jaunu mājokli ietekmē ģimenes izveidošana (25%) un patstāvīgas dzīves sākšana (15%).

«Jaunie iedzīvotāji vecumā no 25 līdz 34 gadiem «SEB bankā» veido ap 60% no kopēja aizņēmēju skaita - gan kredītu skaita ziņā, gan naudas apjoma ziņā. Augošo pieprasījumu nosaka gan iedzīvotāju pirktspējas, gan mājokļu kredītu pieejamības uzlabošanās. Savukārt ierobežojošie faktori ir saistīti ar nepietiekamo jauno mājokļu piedāvājumu tieši vidējās klases dzīvokļu segmentā, kā arī pirmās iemaksas nepieciešamību. Gados jaunie iedzīvotāji bieži strādā labi algotu darbu un var atļauties atmaksāt aizdevumu, bet viņiem nav tik vienkārši sakrāt summu pirmajai iemaksai - tas prasa daudz laika, jo vēl ir jāmaksā, piemēram, par īrēto dzīvokli, un dažreiz šie maksājumi ir lielāki nekā ikmēneša kredīta maksājumi,» norāda «SEB bankas» valdes loceklis Arnis Škapars.

Aptauja veikta 2017.gada janvārī sadarbībā ar «Snapshot», aptaujājot 700 respondentu.

«Hanner Group» darbojas Lietuvā, Latvijā, Rumānijā, Krievijā, Ukrainā un Baltkrievijā un ir Lietuvas lielākais nekustamā īpašuma attīstītājs ar 20 gadu pieredzi un aktīvu un projektu portfeli viena miljarda eiro vērtībā. Kopumā uzņēmumu grupa ir attīstījusi vairāk nekā 270 000 kvadrātmetrus komercplatības un 4300 dzīvokļus.

Pašreiz «Hanner Group» attīsta objektus ar kopējo biroju platību virs 50 000 kvadrātmetriem un piecus dažādus dzīvojamo ēku projektus ar dzīvokļu skaitu virs 1000. Latvijā, Rīgā, tā jau ir uzbūvējusi un pārvalda «Jaunās Teikas» biroju centru Ropažu ielā 10, «Jaunās Teikas» dzīvokļus Ropažu ielā 12 un patlaban attīsta jaunu dzīvokļu projektu Vesetas ielā 26.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu