FM: Situācija darba tirgū ir stabila un tāda tā arī saglabāsies

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Situācija darba tirgū stabila un tāda tā arī saglabāsies turpmāk, norādīja Finanšu ministrijā (FM). Ministrijā atzina, ka, lai gan tautsaimniecībā nodarbināto iedzīvotāju skaits pagājušajā gadā ir nedaudz samazinājies, bezdarba līmenis pērn turpināja pazemināties, veidojot 9,6% no ekonomiski aktīvajiem iedzīvotājiem, kas ir par 0,3 procentpunktiem mazāk nekā 2015.gadā.

Kopējais nodarbināto iedzīvotāju skaits pagājušajā gadā veidoja 893 300 un bija par 0,3% mazāks nekā 2015.gadā. Tikmēr bezdarbnieku skaits samazinājās straujāk, - par 3% līdz 95 300, un straujākais bezdarbnieku skaita samazinājums vienlaikus ar ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita samazināšanos arī nodrošinājis bezdarba līmeņa samazināšanos salīdzinājumā ar 2015.gadu.

Kā liecina iepriekš publicētie dati par aizņemtajām darba vietām 2016.gada pirmajos trīs ceturkšņos, lielākais nodarbināto skaita pieaugums 2016.gadā bijis tādās nozarēs kā informācijas un komunikācijas pakalpojumi - par 2600 jeb 9,5%, administratīvo un apkalpojošo dienestu darbība - par 1900 jeb 5,5% un veselība un sociālā aprūpe - par 1200 jeb 1,9%.

Savukārt būvniecības nozarē nodarbināto skaits, pēc aizņemto darba vietu skaita statistikas, 2016.gadā bijis par 5800 jeb 9,6% mazāks nekā pirms gada, kas atbilst pagājušajā gadā piedzīvotajam būvniecības nozares straujajam kritumam, uz brīdi samazinoties Eiropas Savienības fondu investīciju ieplūdei. Nenozīmīgi samazinājies strādājošo skaits arī apstrādes rūpniecībā, kur krities nodarbināto skaits zivju konservēšanā, koksnes izstrādājumu ražošanā un metālu ražošanā, bet šo kritumu kompensējis nodarbinātības pieaugums mēbeļu un papīra ražošanā, nemetālisko minerālizstrādājumu (būvmateriālu) ražošanā, kā arī elektrisko un citu iekārtu ražošanā.

2016.gada ceturtajā ceturksnī bezdarba līmenis pēc darbaspēka apsekojuma ir samazinājies līdz 9,3% - zemākajam rādītājam kopš 2008.gada trešā ceturkšņa, - un bija par 0,5 procentpunktiem zemāks nekā attiecīgajā ceturksnī pirms gada. Līdzīgi samazinājies arī reģistrētā bezdarba līmenis, kuru uzskaita Nodarbinātības valsts aģentūra, - līdz 8,4% decembra beigās, kas ir par 0,3 procentpunktiem mazāk nekā pirms gada.

FM prognozē, ka arī turpmākajos ceturkšņos situācija darba tirgū saglabāsies stabila, būtiskas izmaiņas nav gaidāmas un bezdarba līmenis turpinās pakāpeniski pazemināties.

Pēc FM prognozēm, šogad bezdarba līmenis pēc darbaspēka apsekojuma samazināsies līdz 9,4% vidēji gadā, bet kopējais nodarbināto iedzīvotāju skaits, atsākoties spēcīgākai ekonomikas izaugsmei, palielināsies par 0,2%, sasniedzot 896 000. Tālāku nodarbināto skaita pieaugumu jau sāks kavēt ierobežotie darbaspēka resursi un darbspējas vecuma iedzīvotāju skaita samazināšanās, un ekonomikas izaugsme balstīsies, galvenokārt, uz produktivitātes pieaugumu.

Jau ziņots, ka Latvijā 2016.gadā bija 95 300 bezdarbnieku, kas ir 9,6% no ekonomiski aktīvajiem iedzīvotājiem, liecina Centrālās statistikas pārvaldes publiskotie darbaspēka apsekojuma rezultāti.

Salīdzinājumā ar 2015.gadu Latvijas bezdarba līmenis samazinājies par 0,3 procentpunktiem. Sievietēm bezdarba līmenis pagājušajā gadā joprojām saglabājas zemāks nekā vīriešiem - attiecīgi 8,4% un 10,9%.

Tāpat statistikas pārvaldes dati liecina, ka bezdarbnieku skaits pagājušā gada laikā Latvijā sarucis par 2900 jeb 3%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu