Latvijas banku pelnītspējas rādītāji ir augstāki nekā ES

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Latvijas banku pelnītspējas rādītāji ir augstāki nekā vidēji Eiropas Savienības (ES) valstīs, šodien preses konferencē sacīja Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētājs Pēters Putniņš.

2016.gadā banku sektors Latvijā kopumā strādāja ar 453,7 miljonu eiro peļņu, kas ir par 9,1% vairāk nekā 2015.gadā, kad peļņa bija 415,9 miljoni eiro.

Banku kapitāla atdeves rādītājs (ROE), kas parāda, cik efektīvi tiek izmantots bankas īpašnieku investētais kapitāls, pērn audzis, sasniedzot 14,3%. Salīdzinājumam - 2015.gadā ROE bija 12,5%, bet 2014.gadā - 11,1%.

Tomēr pelnītspējas rādītāju pieaugumu pērn pamatā nodrošināja ienākumi no maksājumu karšu kompānijas «Visa Europe» akciju pārdošanas. «Visa Europe» mainīja stratēģiju un pērn atpirka uzņēmuma akcijas no tām bankām, kas klientiem izsniedz «Visa» maksājumu kartes. Izslēdzot šo efektu, Latvijas banku peļņa 2016.gadā bija 335 miljoni eiro, un tas ir par 19,5% mazāk nekā 2015.gadā. Savukārt kapitāla atdeves rādītājs ROE 2016.gadā, izslēdzot «Visa Europe» efektu, bija 10,4%, aprēķinājusi FKTK. Tomēr arī ROE 10,4% apmērā ir virs vidējā rādītāja ES, kur ROE rādītājs 2016.gada trešā ceturkšņa beigās bija 5,4%.

Pagājušā gadā ar peļņu strādāja visas 16 Latvijas bankas, kā arī trīs no septiņām ārvalstu banku filiālēm. Ar peļņu strādājošo banku un ārvalstu filiāļu kopējie aktīvi veidoja apmēram 98% no banku sektora aktīviem. Minētās 16 bankas un trīs ārvalstu banku filiāles kopumā guva 466 miljonu eiro peļņu.

«Visa Europe» akciju pārdošanas darījumam lielāka ietekme bija uz tām bankām, kas apkalpo pamatā ārvalstu klientus. Iekšzemes klientus apkalpojošo banku ROE pērn bija 11%, bet, izslēdzot «Visa Europe» efektu - 9,2%. Savukārt ārvalstu klientu apkalpojošu banku ROE pērn bija 17,7%, bet, izslēdzot «Visa Europe» darījuma iespaidu, - 11,6%, liecina FKTK dati.

FKTK priekšsēdētājs vērtēja, ka atdeve no kapitāla 10% ir laba atdeve banku industrijā Eiropā, bet tā nav nenormāli liela vai tāda atdeve, kas liecina, ka būtu neadekvāti banku tarifi vai pārāk riskanti darījumi, kas nodrošina milzīgu, neadekvātu peļņu. Drīzāk Latvija ir viena no tām retajām valstīm eirozonā, kur bankas spēj nodrošināt pienācīgu kapitāla atdevi, par ko daudzas Eiropas valstis var tikai sapņot, skaidroja banku uzraugs.

Putniņš uzvēra, ka bankām jāstrādā ar salīdzinoši augstu rentabilitāti, lai mazinātu tos riskus, ar ko tām nāksies saskarties nākotnē. «Rentabilitāte ir viens no mūsu pamata uztraukuma avotiem, rentabilitāte ir viens no riskiem, kas tiek vērtēts ikgadējā banku novērtējumā, un tam būs arvien lielāka nozīme pie kapitāla aprēķina,» sacīja FKTK priekšsēdētājs.

Arī FKTK padomes locekle, Regulējošo prasību un statistikas departamenta direktore Ludmila Vojevoda atzina, ka banku pelnītspēju pašlaik nevar vērtēt kā pārmērīgu. Starptautiskajā vidē akcionāri no ieguldījuma banku kapitālā vidēji sagaida 12-13% atdevi. Ja izslēdz «Visa Europe» akciju pārdošanas efektu, tad Latvijas bankas pat nesasniedz šo vēlamo līmeni, viņa piebilda.

No «Visa Europe» akciju pārdošanas gūtie ieņēmumi pērn kompensēja gan galveno banku ienākumu posteņu samazinājumu (gada laikā tīrie procentu ienākumi saruka par apmēram 4% jeb 20 miljoniem eiro, un tīrie komisijas naudas ienākumi kritās par apmēram 3% jeb deviņiem miljoniem eiro), gan arī augošos izdevumus nedrošiem parādiem, kas palielinājās par 26% jeb apmēram 61 miljonu eiro.

Iekšzemes klientus apkalpojošo banku peļņas rādītājus ietekmē zemo/negatīvo procentu likmju vide, lēnā kreditēšanas izaugsme, kā arī ierobežotas iespējas samazināt administratīvās izmaksas un uzkrājumus. Savukārt ārvalstu klientus apkalpojošo banku peļņas iespējas ietekmē pastiprinātas naudas atmazgāšanas novēršanas prasības, kā arī vāja situācija ārvalstu klientu izcelsmes valstu ekonomikās, skaidro FKTK.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu