Internetā sūkstās par banku draudiem pātraukt līgumus aptaujas neaizpildīšanas gadījumā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: BNS foto/LETA

Sociālajā tīklā «Facebook» kāda sieviete publicējusi ierakstu, kurā DNB bankai tiek pārmesta vairākkārtēja zvanīšana, aicinot aizpildīt anketu par ieņēmumu avotiem, neaizpildīšanas gadījumā tiek arī draudēts pārtraukt sadarbību ar klientu. Pati banka gan skaidro, ka to paredz likums un atkarībā no situācijas bankai ir jālemj par darījumu attiecību ar attiecīgo klientu izbeigšanu.

«Jau ceturto reizi man zvanīja DNB, ar kuru mani saista tkai hipotekārais kredīts. Pirmās reizes, kad atteicos anketu aizpildīt, jo visi mani ienākumi ienāk citā bankā, man tika norādīts, ka tādā gadījumā viņi vairs nevarēs būt pretimnākoši,» teikts ierakstā.

Viņa arī norāda, ka visas saistības ar DNB banku esot aprobežojušās ar pārskaitījumu reizi mēnesī. Sieviete sūkstās, ka pēc vairākkārtējas atteikšanās aizpildīt anketu banka esot norādījusi, ka lauzīs hipotekāro līgumu un liks samaksāt uzreiz visu atlikušo kredītu.

Savukārt DNB bankas sabiedrisko attiecību speciāliste Lelde Sāre-Jansone TVNET skaidro:

lai ievērotu «Pazīsti savu klientu» principu, kredītiestādēm ir nepārtraukti jāīsteno uz risku balstīti pasākumi.

Kā vienu no rīkiem nepieciešamās informācijas iegūšanai DNB ikdienas darbā izmanto klienta anketēšanu. Lai banka varētu izpildīt valsts noteiktās prasības, DNB lūdz aizpildīt anketas visiem klientiem – gan jauniem klientiem, sākot darījumu attiecības, gan arī esošajiem klientiem viņu iepriekš sniegtās informācijas periodiskai aktualizēšanai.

Tāpat anketa ir jāaizpilda visiem klientiem neatkarīgi no tā, vai bankai ar klientu ir viena vai vairākas saistības.

Ja banka neiegūst visu nepieciešamo informāciju, saskaņā ar Latvijas Republikas Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likuma 28. pantu

bankai atkarībā no situācijas ir jālemj par darījuma attiecību ar attiecīgo klientu izbeigšanu.

Ziņots, ka bankām attiecībā uz visiem to politiski nozīmīgajiem klientiem jānodrošina klienta veikto finanšu darījumu uzraudzība.

Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likuma 28. pants nosaka: lai izpildītu šā likuma prasības, likuma subjektam ir tiesības pieprasīt no saviem klientiem un klientiem ir pienākums sniegt klienta izpētei nepieciešamo patieso informāciju un dokumentus, tostarp par patiesajiem labuma guvējiem, klientu veiktajiem darījumiem, klientu un patieso labuma guvēju saimniecisko, personisko darbību, finansiālo stāvokli, naudas vai citu līdzekļu avotiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu