«Eco Baltia»: Latvijā jāturpina attīstīt atkritumu šķirošanas infrastruktūru un atkritumu pārstrādi

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Lai līdz 2020.gadam Latvija sasniegtu mērķi, kas paredz pārstrādāt 50% sadzīves atkritumu, valstī jāturpina attīstīt atkritumu šķirošanas infrastruktūra un atkritumu pārstrāde, norāda vides un atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumu grupas «Eco Baltia grupa» valdes priekšsēdētājs Māris Simanovičs.

Kā atgādina Simanovičs, Eiropas Komisija (EK) jaunākajā ziņojumā par vides politikas īstenošanu Latvijā uzsver, ka Latvijai ir jāveic apjomīgi ieguldījumi dalītās vākšanas infrastruktūras attīstībā, pārstrādes kapacitātes palielināšanā un tirgus instrumentu pilnveidē, piemēram, piesārņojošu produktu aplikšanā ar augstākiem nodokļiem.

«Pozitīvi, ka pēc ilgstošiem solījumiem beidzot ir atvērta Eiropas Savienības (ES) fondu programma dalītās vākšanas infrastruktūras izveidei, taču ar to būs par maz. Turpmākām privātām investīcijām nozarē svarīgi būs arī citi politiskie un finansiālie instrumenti, kas motivē iedzīvotājus šķirot atkritumus, bet pašvaldības un apsaimniekotājus attīstīt šķirošanas infrastruktūru un atkritumu pārstrādi, nevis koncentrēties uz šobrīd lētāko atkritumu noglabāšanu poligonā,» skaidro Simanovičs.

«Eco Baltia grupa» valde priekšsēdētājs uzskata, ka mērķi ir sasniedzami, bet tikai gadījumā, ja tie valsts un atbildīgo ministriju līmenī tiek izvirzīti par prioritāti un procesā tiek iesaistīti visi ķēdes posmi, sākot ar iedzīvotājiem, uzņēmumiem un beidzot ar konkrētiem valsts un pašvaldību politikas instrumentiem, kas nodrošina mērķu sasniegšanu.

«Mūsu grupas uzņēmumi jau šobrīd ievieš tehnoloģijas un risinājumus, lai atkritumi tiktu sašķiroti un pārstrādāti, bet atkritumu poligoni Latvijā paliktu pagātnē. Arī turpmāk esam gatavi kopā ar valsti un pašvaldībām strādāt, lai sasniegtu mērķus un samazinātu Latvijā noglabājamo atkritumu daudzumu. Taču valsts institūcijām, pašvaldībām, iedzīvotājiem un uzņēmumiem ir jāstrādā kā komandai, jāvienojas par Latvijai piemērotākajiem un ekonomiski izdevīgākajiem risinājumiem un tie konsekventi jāievieš,» norāda Simanovičs.

Jaunākais EK ziņojums par vides politikas īstenošanu Latvijā liecina, ka 2014.gadā Latvijā poligonos tika apglabāti 79% sadzīves atkritumu, kamēr vidēji Eiropas Savienībā (ES) - 26%. Attiecīgi EK brīdina, ka Latvijai draud risks nesasniegt 50% sadzīves atkritumu pārstrādes mērķi līdz 2020.gadam.

Tāpat EK ziņojumā uzsvērts nepieciešamību risināt jautājumus, kas saistīti ar bioloģiski noārdāmo atkritumu novirzīšanu no atkritumu poligoniem. Latvijā 2014.gadā tikai 4% atkritumu tika kompostēti, kamēr ES vidēji 28%.

Kā ziņots, koncerna «Eco Baltia» apgrozījums pagājušajā gadā bija aptuveni 47 miljoni eiro, kas ir par 3% vairāk nekā gadu iepriekš. Savukārt šogad koncerna apgrozījums plānots par 14% lielāks nekā pagājušajā gadā.

«Eco Baltia grupas» uzņēmumi nodrošina pilnu atkritumu apsaimniekošanas ciklu - sākot ar atkritumu savākšanu un šķirošanu un noslēdzot ar pārstrādi un otrreizējo izejvielu eksportu.

«Eco Baltia grupā» ietilpst vides apsaimniekošanas uzņēmumi «Eco Baltia vide», «Eko Kurzeme», «Jumis», pārstrādes rūpnīcas «Pet Baltija», «Eko Pet» un «Nordic Plast», ražotāju atbildības sistēmas operators «Latvijas Zaļais punkts», kā arī otrreizējo izejvielu tirdzniecības un apstrādes uzņēmums «Eko Reverss».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu