Aicina savlaicīgi ziņot par iespējamu VID amatpersonu līdzdalību manipulācijās ar nodokļu audita rezultātiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lai izvērtētu amatpersonu, iespējams, pieļautos pārkāpumus konkrētos nodokļu auditos, Valsts ieņēmumu dienests (VID) aicina auditējamos nodokļu maksātājus savlaicīgi jau nodokļu audita procesā vērsties VID ar iesniegumu, norādot konkrētu informāciju un faktus, kas liecinātu par VID amatpersonu līdzdalību manipulācijās ar nodokļu audita rezultātiem.

VID Sabiedrisko attiecību daļā aģentūrai LETA uzsvēra, ka VID aicina nekavējoties ziņot par nelikumīgām darbībām atbilstošai tiesībsargājošai institūcijai, ja tiešām ir gadījies ar tādām saskarties personīgi, nevis dzirdēt par kaut ko tamlīdzīgu kādas trešās personas izklāstā.

«Nepārbaudīti, nepierādīti izteikumi ir maldinoši, tie nevedina rast patiesību vai risināt šaubīgas situācijas pēc būtības, tādi izteikumi tikai vairo sabiedrības negatīvo attieksmi pret valsts pārvaldi,» norādīja VID.

Informāciju var nodot VID, rakstot uz «parkapumi@vid.gov.lv», visi saņemtie iesniegumi, sūdzības, tajā skaitā anonīmās, un ziņojumi tiek reģistrēti un izskatīti. Par pārkāpumiem VID amatpersonas un darbinieki tiek saukti pie disciplinārās atbildības, viņiem var tikt piemērota administratīvā vai kriminālatbildība atbilstoši likumā noteiktajām procedūrām. Informāciju par amatpersonu nelikumīgu darbību var nodot arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā, lai iespējami savlaicīgi varētu veikt visus nepieciešamos pasākumus iespējamo noziegumu atklāšanā, norāda VID.

Papildus VID vērsa uzmanību, ka personām ir pienākums ziņot par kukuļošanas noziedzīgiem nodarījumiem, savukārt par neziņošanu, ja ir zināms, ka tiek gatavots vai izdarīts smags vai sevišķi smags noziegums ir paredzēta kriminālatbildība pēc Krimināllikuma 315.panta.

VID norādīja, ka arī dodoties kontroles pasākumos VID darbiniekiem ir jāievēro speciāli noteikumi, kas radīti, lai atturētu cilvēkus no iespējamas koruptīvas rīcības. Pirmkārt, jau sākotnēji komersanti nodokļu revīzijai (auditam) tiek atlasīti atbilstoši nodokļu maksātāju riska analīzes rezultātiem, tas ir, ar augstāko nodokļu nemaksāšanas risku, nevis vadoties pēc kāda darbinieka subjektīviem apsvērumiem. Riska analīzi par taksācijas periodu VID veic visiem nodokļu maksātājiem pēc vienotiem riska kritērijiem, izmantojot datorizētas riska novērtēšanas sistēmas. Nodokļu kontroles pasākumu plānos tiek iekļauti komersanti ar augstāko nodokļu nemaksāšanas risku.

Lai nodokļu kontroles pasākumu laikā mazinātu atsevišķas amatpersonas ietekmēšanas un vienpersoniska lēmuma pieņemšanas risku, attiecīgo struktūrvienību vadītāji, uzdodot veikt kontroles pasākumus, nodrošina ne mazāk kā divu amatpersonu piedalīšanos kontroles pasākumā («četru acu» princips).

Lai minimizētu iespējas VID ierēdņiem un darbiniekiem, izmantojot dienesta stāvokli, veikt jebkādas prettiesiskas darbības, gūstot savtīgu labumu sev vai citām personām, ir izstrādāti un ikdienā tiek ievēroti iekšējie normatīvie akti iekšējās kontroles nodrošināšanai un operatīvai informācijas fiksēšanai par neatbilstībām, problēmām un iespējamo korupciju, norādīja VID.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka zvērinātu advokātu biroja «Sorainen» partneris Jānis Taukačs informēja, ka «Sorainen» klienti regulāri ir ziņojuši par to, ka VID audita laikā parādās starpnieki, kas par samaksu uzņēmējiem piedāvā labvēlīgu VID audita rezultātu. «Mums regulāri nāk klienti un stāsta, ka audita laikā kādas trešās personas piedāvā par naudu sakārtot audita lietu pirms lēmuma pieņemšanas. Ja klients piekristu samaksāt, tad auditā tiek solīts mazs uzrēķins. Ja nesamaksā, tad audita uzrēķins būšot liels un par to tiesā nāksies cīnīties četrus vai piecus gadus,» sacīja Taukačs.

Viņš pieļāva, ka šīs trešās personas kaut kādā veidā ir saistītas ar VID audita veicējiem, jo šīs personas zina, kam tiek veikts audits, kā arī šīs personas zina audita lietas materiālus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu