Plāno noteikt zemāku klasifikāciju būvniekiem, kas maksā pārāk mazas algas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/Scanpix

Ekonomikas ministrijai (EM) līdz 2017.gada 1.novembrim jāizstrādā un jāiesniedz izskatīšanai Ministru kabinetā grozījumi Būvkomersantu klasifikācijas noteikumos, nosakot zemāku vērtējumu tiem būvkomersantiem, kas maksā darba algas zem valstī noteiktajām būvniecībā nodarbinātajām personām piemērojamām references algām, šodien nolēma valdība.

EM sagatavotajā informatīvajā ziņojumā teikts, ka Ministru kabineta 2016.gada 12.aprīļa «Būvkomersantu klasifikācijas noteikumi» nosaka kvalifikācijas rezultāta korekciju būvuzņēmumam, kam darba samaksas rādītājs par iepriekšējo triju gadu periodu attiecībā pret vidējo darba samaksu būvniecības nozarē komersanta reģistrācijas valstī nav vismaz 10% robežās. Šāds vērtējums būvniecībā nodarbināto personu darba samaksas līmeņa konstatēšanu nodrošina, neņemot vērā uzņēmumā nodarbināto darba ņēmēju profesiju struktūru un ar to saistītās darba samaksas atšķirības.

Izvērtējot iespēju nodrošināt darba samaksas datu salīdzināšanu profesiju grupās atbilstoši Valsts ieņēmumu dienesta (VID) sniegtajai informācijai, konstatēts, ka iespēju salīdzināt būvuzņēmumā strādājošo mēneša darba ienākumus profesiju grupās ar attiecīgajās profesiju grupās strādājošo darba ienākumiem valstī paredzēts nodrošināt Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansētā Valsts reģionālās attīstības aģentūras (VRAA) projekta «E-iepirkumu un e-izsoļu platformas attīstība» ietvaros.

Projekta īstenošanas gaitā paredzēts izstrādāt integrācijas servisu datu apmaiņu ar VID, lai Elektronisko iepirkumu sistēmā būtu pieejama VID izziņa par vidējās stundas tarifa likmi profesiju grupās uzņēmumā un valstī, un būtu konstatējama uzņēmuma uzrādītās profesiju grupās aprēķinātās vidējās stundas tarifa likmes atbilstība attiecīgajai vidējai likmei valstī.

Plānotais izstrādes termiņš atbilstoši VID sniegtajai informācijai ir 2017.gada jūlijs. Attiecībā uz IT risinājuma izstrādes izmaksām un pasākuma saimniecisko lietderību, EM secina, ka nav nepieciešams izstrādāt divus risinājumus ar līdzvērtīgu funkcionalitāti. VRAA izstrādāto datu apmaiņas integrācijas servisu iespējams integrēt Būvniecības informācijas sistēmā, papildinot būvkomersantu klasifikācijas risinājumu būvkomersantu reģistrā.

Vienlaikus, saskaņā ar 2016.gada 31.maija atbildīgo Ministru kabineta locekļu un būvniecības nozares pārstāvju sadarbības memoranda uzdevumu, paredzēts noteikt minimālās atalgojuma likmes būvniecībā nodarbinātām personām. Šo uzdevumu veic nozares dara devēju organizācijas sadarbībā ar arodbiedrību. Prognozējams, ka līdz noteiktajam termiņam biedrības «Latvijas Būvuzņēmēju partnerība» izveidotā darba grupa būs piedāvājusi references algu noteikšanas principu un nosakāmās algu likmes.

Attiecīgi paredzēts, ka darba samaksas likmes profesiju kategorijās ar tām piemērojamiem kvalifikācijas koeficientiem tiek noteiktas kā saistošas nozarei, parakstot ģenerālvienošanos. Līdz ar to, no brīža, kad būs stājusies spēkā ģenerālvienošanās vai grozījumi normatīvajos aktos, kas noteiks references darba algu likmes būvniecībā nodarbinātām personām, salīdzinot darba samaksu profesiju grupās uzņēmumā būs nepieciešams vērtēt nevis samaksas atbilstību vidējai darba samaksai valstī, bet gan tās atbilstību nozarē noteiktajām likmēm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu