Tramps paraksta dekrētu pret «Obamacare»

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CARLO ALLEGRI / REUTERS

Jaunais ASV prezidents Donalds Tramps piektdienas vakarā parakstīja dekrētu, kura mērķis ir ierobežot iepriekšējā prezidenta Baraka Obamas laikā pieņemtās veselības aprūpes sistēmas – tā sauktās «Obamacare» – «slogu».

Parakstīšanas laikā Ovālajā kabinetā Trampa personāla vadītājs Reinss Prībuss sacīja, ka ši dekrēta mērķis ir «minimizēt ekonomisko slogu», ko radījis 2010.gadā pieņemtais Pieejamās aprūpes likums (Affordable Care Act, ACA), «līdz [šī likuma] atcelšanai».

Pretrunīgi vērtētā ACA jeb «Obamacare» atcelšana ir viena no galvenajām prioritātēm republikāņiem, kas kontrolē abas Kongresa palātas un kopš piektdien notikušās Trampa inaugurācijas – arī Balto namu.

«Obamacare» mērķis bija nodrošināt veselības aprūpi miljoniem amerikāņu, kuriem to nenodrošina ne valsts apdrošināšana, ne darba devēji. Republikāņi uzskata, ka šī sistēma nozīmē dārgu virzību uz socializētu Eiropas stila medicīnisko aprūpi.

ACA tomēr panāca vairāk nekā 20 miljonu cilvēku pievienošanu veselības apdrošināšanai, samazinot amerikāņu īpatsvaru bez šīs apdrošināšanas no 16% 2010.gadā līdz 8,9% pērn.

Tramps ir pasludinājis par neiedomājamu to, ka trūcīgi amerikāņi ir izslēgti no veselības apdrošināšanas. Viņš arī uzsvēris, ka republikāņiem «vienlaicīgi» ar «Obamacare» atcelšanu ir

jāapstiprina alternatīvs likums par veselības aprūpi.

ACA lielā mērā balstās uz prasību, ka visiem amerikāņiem jāapdrošina veselība, kā arī uz federālu subsīdiju nodrošināšanu tiem, kuri nevar to atļauties. Republikāņi uzskata, ka pirmā prasība ir ar pārmērīgu piespiedu raksturu, savukārt otrās īstenošana izmaksā pārāk dārgi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu