Krimuldas fermā «Rukas» likvidētas visas cūkas; Ādažos dedzināšana nenotiks

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Krimuldas novada cūku novietnē «Rukas», kurā aizvadītajā nedēļas nogalē tika konstatēts Āfrikas cūku mēra (ĀCM) uzliesmojums, šonakt pabeigta visu cūku likvidēšana, informēja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pārstāve Ilze Meistere.

Savukārt likvidēto cūku dedzināšana īpašās iekārtās tiek veikta Daugavpilī un Limbažos, līdz ar to cūku dedzināšana Ādažu poligonā arī kā rezerves variants vairs netiek izskatīts.

Patlaban «Rukas» novietnē notiek tehnikas un aprīkojuma tīrīšana un dezinficēšana, turpinās dzīvnieku barības izvākšana un iznīcināšana, kā arī notiks cūku mītņu tīrīšana un sagatavošana dezinfekcijai.

PVD turpina epidemioloģisko izmeklēšanu, lai noskaidrotu, kā mēris ievazāts novietnē.

PVD arī norāda, ka trīs kilometru rādiusā ap slimības skarto novietni noteikta aizsardzības zona un desmit kilometru rādiusā - uzraudzības zona, kurās aizliegts pārvietot cūkas no saimniecības uz saimniecību, kā arī izvest cūkas un cūkgaļu ārpus aizsardzības zonas. Bez PVD inspektora atļaujas nedrīkst pārvietot arī citus mājdzīvniekus.

Tāpat šajās zonās PVD veic visu mājas cūku novietņu pārbaudes, kā arī iegriežas saimniecībās, kuras nav reģistrējušās kā cūku turētājas.

Šādā veidā PVD ir atklājis jau divas piemājas saimniecības, kuras nebija ziņojušas Lauksaimniecības datu centram, ka tajās tiek turētas cūkas.

PVD atgādina - gadījumā, ja saimniecībā tiek konstatēts ĀCM kompensācijas tiks izmaksātas tikai tām saimniecībām, kuras savas cūkas būs reģistrējušas Lauksaimniecības datu centrā.

Kā ziņots,

valdība 7.janvārī izsludināja ārkārtas situāciju ĀCM skartajā Krimuldas, kā arī Ādažu novadā, kur nepieciešamības gadījumā plānots dedzināt cūku līķus, turklāt ārkārtas stāvoklis izsludināts arī Salaspils novadā,

kur atrodas otrā ACM skartās saimniecības novietne. Ārkārtas stāvokļa izsludināšana atvieglo operatīvo dienestu darbu attiecīgajā teritorijā. Pārsvarā tas saistīts ar operatīvu dzīvnieku likvidēšanu un blakusproduktu iznīcināšanu.

Kā ziņots, «Rukās» 14.janvārī konstatēta ĀCM infekcija, kuras dēļ jāiznīcina vairāk nekā 5000 šīs fermas cūkas. Kā iepriekš atzina saimniecības apsaimniekotāja SIA «Ancers» valdes priekšsēdētājs Raimonds Kalvāns, zaudējumi par cūkām, kā arī kopumā par biznesā ieguldītajiem līdzekļiem varētu sasniegt vairākus miljonus eiro. Līdzās finansiālajam triecienam uzņēmumam lielākās bažas sagādā īpaša ģenētiskā materiāla zaudēšana. «Ancers» šķirnes cūku audzētava veidojusies uz kādreizējās zinātniski pētnieciskās saimniecības «Krimulda» bāzes.

Uzņēmumam ir divi cūku audzēšanas kompleksi - «Rukas» sivēnmāšu turēšanai un sivēnu ražošanai, otrs Salaspilī - gaļas cūku audzēšanai. Kopējais ganāmpulka lielums ir vairāk nekā 8500 dzīvnieku.

Šogad vīruss konstatēts jau 43 meža cūkām, bet pagājušajā gadā slimība skāra 1146 meža cūkas.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu