Davosā sākas ikgadējais pasaules ekonomiskās un politiskās elites forums

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/LETA

Šveices kūrortpilsētā Davosā otrdien sākas pasaules ekonomiskās un politiskās elites forums, kas šogad sakritīs ar jaunievēlētā ASV prezidenta Donalda Trampa inaugurāciju.

(Papildināts viss teksts.)

Forumu atklās Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins ar runu par globalizāciju un brīvo tirdzniecību. Sji kļūs par pirmo Ķīnas prezidentu, kurš apmeklējis ikgadējo Davosas forumu Šveices Alpos.

Šī gada foruma devīze ir «Atsaucīga un atbildīga vadība» un tajā tiks meklēti risinājumi cīņai ar populismu, kas pieņemas spēkā gan ASV, gan citās rietumvalstīs.

Populistu vēršanās pret politisko eliti, imigrāciju un brīvo tirgu palīdzēja Trampam nonākt līdz uzvarai ASV prezidenta vēlēšanās, bet politiķi Savienotajās Valstīs un Eiropā līdz šim nākuši klajā galvenokārt tikai ar nacionāliem risinājumiem globalizācijas radītajām problēmām.

Pēdējo 12 mēnešu laikā populisms guvis dzirdīgas ausis ne tikai ASV vēlētāju vidū, bet arī Lielbritānijā, kuras pilsoņi 23.jūnija referendumā nobalsoja par izstāšanos no Eiropas Savienības (ES).

Sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka katrs trešais Austrijas vēlētājs atbalsta galēji labējo Brīvības partiju, bet Vācijā eiroskeptiķu partija «Alternatīva Vācijai» (AfD) pārstāvēta jau desmit no 16 federālo zemju parlamentiem, un, domājams, rudenī gaidāmajās vēlēšanās izcīnīs pārstāvniecību arī Bundestāgā.

«Mums nevar būt tikai populistiski risinājumi. Mēs dzīvojam ļoti sarežģītā pasaulē, kur visi jautājumi ir saistīti,» žurnālistiem Ženēvā pagājušajā nedēļā norādīja 78 gadus vecais Davosas foruma dibinātājs Klauss Švābs.

«Mūsu problēmām nav vienkāršu risinājumu,» viņš piebilda.

Davosas forumā piedalīsies aptuveni 300 politisko līderu no 70 valstīm un aptuveni 1000 uzņēmumu vadītāju, kas diskutēs par ekonomisko izaugsmi, sociālo iekļaušanu, vairāku rūpniecības nozaru automatizāciju un citiem jautājumiem.

Forumā piedalīsies arī zinātnieki, ekonomisti, mākslinieki un aktīvisti, kas var piedāvāt alternatīvu skatījumu uz aplūkotajiem jautājumiem.

Švābs norādīja, ka cilvēki visā pasaulē pieprasa risinājumus sociālajai nevienlīdzībai un bezdarbam.

«Mums steidzami nepieciešama pragmatiska un uz nākotni orientēta rīcība,» uzsvēra Švābs, piebilstot, tā var būt arī nelielu soļu formā.

Populisms forumā tiks aplūkots no dažādiem leņķiem.

Itālijas ekonomikas un finanšu ministrs Pjērs Karlo Padoāns piedalīsies sesijā par krīzi vidusšķirā, bet ES ekonomikas komisārs Pjērs Moskovisī piedalīsies debatēs par «Breksitu».

Paredzēts, ka forumā ar runu uzstāsies arī Trampa pārejas komandas loceklis Entonijs Skaramuči, kurš runās par jaunās republikāņu administrācijas izaicinājumiem un iespējām.

Tramps ir atklāti kritizējis ANO un vairākas starptautiskās vienošanās, tostarp Parīzes klimata līgumu, Klusā okeāna reģiona partnerību («Trans Pacific Partnership», TPP) un pasaules lielvaru noslēgto kodolvienošanos ar Irānu.

Trampa nostāja šajos jautājumos ir krasā pretrunā ar sadarbības garu, ko Davosas forums cenšas uzturēt un veicināt, organizējot simtiem diskusiju un nodrošinot vietu, kur līderi var satikties un apspriesties ar saviem kolēģiem, lai dzimtu jaunas idejas un risinājumi.

Forumā ar runu uzstāsies arī līdzšinējais ASV valsts sekretārs Džons Kerijs.

Prezidenta maiņa ASV un jaunā Baltā nama saimnieka pretrunīgi vērtētie izteikumi devuši Ķīnas prezidentam iespēju dot savai valstij skaļāku balsi uz pasaules politiskās skatuves.

Pēc Trampa paziņojuma par nodomu izstāties no TPP, Ķīna uzstājusies kā Klusā okeāna reģiona partnerības aizstāve.

Ķīnas prezidents kopīgā preses konferencē ar Šveices prezidentu pirmdien paziņoja, ka abas valstis centīsies saglabāt pasaulē mieru un stabilitāti, sekmēt attīstību un kopīgi saglabāt globālo tirdzniecības sistēmu.

Tomēr, kā uzskata politologi, Sji, visticamāk, tieši nevērsīsies pret Trampu, bet saglabās piesardzību savos izteikumos par jaunievēlēto ASV prezidentu.

«Es domāju, ka pašreiz viņiem jābūt ļoti aizņemtiem, skatoties un lauzot galvu, kas notiks tālāk. Bet man nav šaubu, ka Sji mēģinās attēlot Ķīnu kā atvērtu (..), stabilu, paredzamu, uzticamu daudzos globālos jautājumos. Pat, ja viņš neminēs Trampa administrāciju, viņš mēģinās radīt kontrastu,» uzskata Eiropas Ārlietu padomes (European Council on Foreign Relations, ECFR) Āzijas un Ķīnas programmas vadītājs Fransuā Godmo.

Sji pavada četri valdības ministri, vairāk nekā 100 amatpersonas un desmitiem uzņēmēju.

Līdz šim vislielāko delegāciju uz Davosas forumu atsūtījusi arī Indija.

Švābs pirmdien norādīja, ka šogad forums nav tikai Rietumu tikšanās. Trešā daļa no foruma dalībniekiem ir no jaunattīstības valstīm.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Svarīgākais
    Uz augšu