Venecuēla laiž apgrozībā jaunas banknotes

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/LETA

Venecuēla beidzot laidusi apgrozībā jaunas nominālvērtības ziņā lielākas banknotes, kam būs jāaizstāj 100 bolivaru banknotes. Jauno banknošu vērtība ir no 500 līdz 20 000 bolivaru.

100 bolivaru banknotes līdz šim bija augstākā nomināla naudaszīmes Venecuēlā un milzīgās inflācijas dēļ iedzīvotājiem nācās nēsāt līdzi lielu daudzumu banknošu, lai kaut ko nopirktu, jo to vērtība ir tikai daži eirocenti.

Venecuēlas prezidents Nikolass Maduro 11.decembrī paziņoja, ka šīs banknotes tiks izņemtas no apgrozības 72 stundu laikā. Viņš sacīja, ka 100 bolivaru banknotes būs apgrozībā līdz 14.decembrim, bet pēc tam iedzīvotājiem būs divas nedēļas, lai tās apmainītu pret citām banknotēm.

Tomēr jaunu banknošu piegāde veco banknošu nomaiņai aizkavējās, atstājot daudzus iedzīvotājus bez naudas nepieciešamāko preču iegādei, un valstī sākās vardarbīgi protesti un veikalu izlaupīšanas.

Reaģējot uz to, Maduro 17.decembrī nolēma atlikt veco banknošu izņemšanu no apgrozības līdz 2.janvārim un pēc tam vēl pagarināja šo termiņu līdz 20.februārim.

Venecuēlas ekonomiskā krīze ir novedusi valsti līdz pasaulē straujākajai inflācijai, kas saskaņā ar Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) aplēsēm 2017.gadā sasniegs 1660%.

Ekonomiste Anabella Abadi ziņu aģentūrai AFP norādīja, ka jaunās banknotes atvieglos venecuēliešu dzīvi, bet neiegrožos inflāciju.

«Monētas un banknotes veido tikai 8% no kopējās likviditātes. Vislielākais spiediens ir no elektroniskajām transakcijām,» norādīja Abadi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu