Prokuratūra secina, ka KNAB nepilnīgi izvērtējis tā dēvēto Lielvārdes vekseļa lietu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurore atcēlusi Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) lēmumu par atteikšanos sākt kriminālprocesu tā dēvētajā Lielvārdes vekseļa lietā, TVNET pavēstīja prokuratūras pārstāve Kristīne Sutugina.

Konstatēts, ka KNAB šādu lēmumu pieņēmis, neveicot apstākļu, kuriem ir nozīme lēmuma pieņemšanā, pilnīgu pārbaudi, viņa paskaidroja.

Ģenerālprokuratūra materiālus nosūtījusi KNAB, uzdodot veikt papildu pārbaudi.

Bijušais Lielvārdes mērs Jānis Āboliņš, neievērojot normatīvo aktu noteikumus par pašvaldību aizņēmumu ņemšanu un dokumentu noformēšanu, 2015.gada 24.novembrī vienpersoniski Lielvārdes novada pašvaldības vārdā parakstīja vekseli par 200 miljoniem eiro. Tādējādi bija bažas par riskiem pašvaldības darbības nodrošināšanai vekselī noteiktajā maksāšanas termiņā - 396. dienā pēc dokumenta parakstīšanas, kas ir 2016.gada decembrī, un noilguma termiņā, kas ir trīs gadi pēc maksāšanas termiņa.

Vekselis parakstīts ar Lihtenšteinā reģistrētu ārzonas kompāniju «Riverside HK Ltd». Nauda bijusi domāta nevis kā kredīts, bet gan depozīts Lielvārdes pašvaldības vajadzībām, lai vēlāk varētu piesaistīt līdzekļus attīstības projektu realizācijai.

2015.gada decembra sākumā tapa zināms, ka bijušais Lielvārdes novada domes priekšsēdētājs Jānis Āboliņš Valsts kasē iesniedzis iesniegumu, kam pievienots vekselis par 200 miljoniem eiro.

Ņemot vērā minēto, Lielvārdes novada dome anulēja Āboliņa paraksta tiesības un nolēma tiesībsargājošajām iestādēm lūgt izvērtēt bijušā domes priekšsēdētāja rīcību. Savukārt pats Āboliņš atkāpās no amata.

Pašvaldība 2015. gada 7. decembrī vērsās Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) un Ģenerālprokuratūrā ar prasību izvērtēt agrākā Lielvārdes novada domes priekšsēdētāja Āboliņa rīcības tiesiskumu. Pēc gandrīz gadu ilgušas resoriskās pārbaudes pašvaldība saņēma KNAB lēmumu par atteikšanos sākt kriminālprocesu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu