Krimuldas pašvaldība ĀCM skartajai saimniecībai palīdz ar tehniku un cilvēkresursiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Krimuldas novada pašvaldība cūku novietnei «Rukas», kurā konstatēts pirmais Āfrikas cūku mēra (ĀCM) gadījums šogad, nosūtījusi tehniku un strādniekus, aģentūrai LETA pastāstīja Krimuldas novada domes priekšsēdētājs Juris Salmiņš (Reģionu Alianse, ZZS).

Salmiņš atklāja, ka pašvaldība aktīvi sadarbojas ar Pārtikas un veterināro dienestu (PVD) situācijas risināšanā un šobrīd cūku novietnei novirzījusi trīs traktorus un aizsūtījusi astoņus cilvēkus, lai palīdzētu saimniecībai pēc iespējas operatīvāk novērst krīzes situāciju.

Pašvaldība arī informējusi novada iedzīvotājus par spēkā esošajiem liegumiem, izvietojot informāciju pašvaldības mājas lapā un uz ziņojumu dēļiem, kā arī tā tiks ievietota pašvaldības informatīvajā izdevumā.

Kā ziņots, PVD konstatējis šogad pirmo ĀCM uzliesmojums mājas cūkām - slimība skārusi lielu cūku novietni «Rukas» Krimuldas novada Krimuldas pagastā ar 5023 dzīvnieku lielu ganāmpulku.

Kā aģentūru LETA iepriekš informēja dienestā, saimniecībā tiek veikti ĀCM apkarošanas pasākumi, tostarp cūku likvidēšanu, kā arī epidemioloģiskā izmeklēšanā, lai noskaidrotu, kā slimība iekļuva novietnē.

PVD pārstāve skaidroja, ka jau uzsākta visu cūku likvidācija, kas varētu ilgt vairākas dienas.

Noteikta arī karantīna - aizsardzības zona trīs kilometru rādiusā un uzraudzības zona desmit kilometru rādiusā ap skarto novietni. Šajā teritorijā tiks kontrolēts mājas un meža cūku veselības stāvoklis, kā arī transportlīdzekļu kustība. Īpaša uzmanība būs pievērsta dzīvnieku, kā arī gaļas izcelsmes produktu pārvadāšanai.

Cūku audzēšanas kompleksa apsaimniekotājs ir SIA «Ancers», liecina informācija uzņēmuma mājaslapā. Tajā teikts, ka «Ancers» šķirnes cūku audzētava veidojusies uz kādreizējās zinātniski pētnieciskās saimniecības «Krimulda» bāzes. Uzņēmumam esot divi cūku audzēšanas kompleksi - viens Krimuldas pagastā sivēnmāšu turēšanai un sivēnu ražošanai, otrs Salaspilī - gaļas cūku audzēšanai. Kopējais ganāmpulka lielums esot 8500 dzīvnieku.

Kā liecina «Firmas.lv» dati, «Ancers» dibināts 1994.gadā. Pērn uzņēmuma apgrozījums bija 2 588 384 eiro, bet peļņa 254 524 eiro. Uzņēmuma īpašniece ir Dace Kalvāne.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu