ĀCM dēļ Krimuldas fermā zaudējumi mērāmi miljonos

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Zaudējumi par sivēnmātēm un sivēniem, kas patlaban Āfrikas cūku mēra (ĀCM) dēļ tiek likvidēti Krimuldas cūku saimniecībā «Rukas», kā arī kopumā par biznesā ieguldītajiem līdzekļiem varētu sasniegt miljonus eiro, atzina saimniecības apsaimniekotāja SIA «Ancers» valdes priekšsēdētājs Raimonds Kalvāns. Līdzās finansiālajam triecienam uzņēmumam lielākās bažas sagādā īpaša ģenētiskā materiāla zaudēšana.

«Tur būs tuksnesis. Patlaban likvidēta apmēram puse dzīvnieku un tas ir ļoti smags trieciens gan emocionālā, gan finansiālā ziņā. Zaudējumus lēšam miljonos eiro, jo bijām sākuši strauju attīstību, bet traģiskākais tomēr ir tas, ka bojā gājis labākais ģenētiskais materiāls, tostarp vietējās šķirnes «Latvijas baltā» cūkas, ar kurām nodrošinājām arī citas saimniecības. Tagad mums vairs nav klona, nav ģenētikas,» sacīja Kalvāns.

Viņš arī atzina, ka līdz šim saimniecības apsaimniekotājs, SIA «Ancers», fermu attīstībā Krimuldā un Salaspilī ieguldījis vairākus miljonus eiro, tostarp, piemēram, jaunā fermā 8000 sivēniem, kurai pagājušajā nedēļā nosvinēti spāru svētki.

«Salaspils fermā ieguldījām 1,5 miljonus eiro, pagājušajā gadā iekārtojām graudu savākšanas torņus par vienu miljonu eiro, Lauku atbalsta dienests mūs atbalstīja, tagad viss ir sagrauts,» sacīja uzņēmējs.

Viņš arī norādīja, ka uzņēmumam ir saistības pret kreditoriem vairāk nekā pusotra miljona eiro apjomā un patlaban jau noris sarunas ar banku par iespējamiem risinājumiem.

«Šodien bija sarunas ar banku, tā bija pretimnākoša un sarunās nāca pretī saistībā ar atliktiem kredītmaksājumiem. Protams, mēs rēķināmies zināmām kompensācijām par mēra dēļ iznīcinātajiem dzīvniekiem, tas būs sava veida atspēriens lai tiktu skaidrībā ar kreditoriem,» sacīja Kalvāns.

«Protams, šī situācija ir pierādījums, ka kaut ko esam palaiduši garām, taču jāakcentē, ka esam ļoti daudz strādājuši pie biodrošības. Diemžēl ir daudz ārēju apstākļu, kuru dēļ var notikt šādas nelaimes. Mēs ļoti ceram, ka pēc šīs traģēdijas pēc zināma laika spēsim atsākt normālu darbību,» piebilda uzņēmējs.

Kā ziņots, «Ancers» šķirnes cūku audzētava veidojusies uz kādreizējās zinātniski pētnieciskās saimniecības «Krimulda» bāzes. Uzņēmumam ir divi cūku audzēšanas kompleksi - Krimuldas pagasta «Rukas» sivēnmāšu turēšanai un sivēnu ražošanai, otrs Salaspilī - gaļas cūku audzēšanai. Kopējais ganāmpulka lielums ir vairāk nekā 8500 dzīvnieku.

Kā liecina «Firmas.lv» dati, «Ancers» dibināts 1994.gadā. Pērn uzņēmuma apgrozījums bija 2 588 384 eiro, bet peļņa 254 524 eiro. Uzņēmuma īpašniece ir Dace Kalvāne.

Jau vēstīts, ka Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) «Rukās» konstatējis šogad pirmo ĀCM uzliesmojums mājas cūkām - slimība skārusi 5023 dzīvnieku ganāmpulku, kas pilnībā jāiznīcina.

Iepriekšējais saslimšanas gadījums ar ĀCM mājas cūkām tika konstatēts pagājušā gada 22.septembrī Gulbenes novada Rankas pagastā, kad slimības dēļ nācās likvidēt 119 mājas cūkas. Kopumā pagājušajā gadā slimība tika konstatēta trijās Latvijas saimniecībās. Slimības dēļ tika likvidētas 311 mājas cūkas.

ĀCM turpina izplatīties meža cūku populācijā. Šogad vīruss konstatēts 43 meža cūkām, bet pagājušajā gadā slimība skāra 1146 meža cūkas.

Iepriekšējais saslimšanas gadījums ar ĀCM mājas cūkām tika konstatēts pagājušā gada 22.septembrī Gulbenes novada Rankas pagastā, kad slimības dēļ nācās likvidēt 119 mājas cūkas. Kopumā pagājušajā gadā slimība tika konstatēta trijās Latvijas saimniecībās. Slimības dēļ tika likvidētas 311 mājas cūkas.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Svarīgākais
    Uz augšu