Tiesa noraida pieteikumu par «Baltijas Aviācijas sistēmu» maksātnespēju

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesa šodien noraidīja pieteikumu par bijušā nacionālās lidsabiedrības «airBaltic» akcionāra SIA «Baltijas Aviācijas sistēmas» (BAS) maksātnespējas pasludināšanu. Tiesā informēja, ka vakar, 12.janvārī, nolems noraidīt un atzīt par nepamatotu SIA «Eurobalt Junipro» pieteikumu par BAS maksātnespējas procesa pasludināšanu.

Mēneša sākumā lietas izskatīšanu nācās atlikt, jo abas puses tiesā bija iesniegušas pierādījumus, ar kuriem vēlējās iepazīties.

«Eurobalt Junipro» pārstāvis zvērināts advokāts Zigurds Krastiņš aģentūrai LETA iepriekš pastāstīja, ka «Eurobalt Junipro» specializējas sarežģītu parādu piedziņā. BAS kādreizējais īpašnieks «Taurus Asset Management Fund» bija aizdevis šim uzņēmumam 14 miljonus latu (19,9 miljonus eiro), lai naudu ieguldītu «airBaltic» attīstībā.

Pēc advokāta teiktā, BAS šo naudu «Taurus Asset Management Fund» neatdeva. Pamatparāda prasījuma tiesības tika cedētas kādam ofšora uzņēmumam, savukārt procenta maksājumu prasījuma tiesības - «Eurobalt Junipro». Patlaban «Eurobalt Junipro» ieguvis arī pamatparāda prasījuma tiesības.

Krastiņš klāstīja, ka par attiecīgajām prasījuma tiesībām bija ilgstošs tiesas strīds - aizdevuma līgumu bija apstrīdējusi «Latvijas Krājbanka», taču 2016.gada vasarā prasību atsauca, līdz ar to «Eurobalt Junipro» parādījās iespēja prasījuma tiesības izmantot.

Kopējā prasījuma summa, tostarp līgumsods, patlaban veido aptuveni 34 miljonus eiro. «Eurobalt Junipro» jau iepriekš bija tiesā prasījis BAS maksātnespēju, bet tad uzņēmums saistības sedza.

Aģentūras LETA arhīva informācija liecina, ka pēc «Snoras» bankas un «Latvijas Krājbankas» kraha 2011.gadā «Latvijas Krājbanka» pārņēma BAS, bet tai piederošās «airBaltic» akcijas - valsts. Vēlāk «Latvijas Krājbankas» meitasuzņēmums «Atlantijas biroji» pilnībā pārņēma BAS.

BAS savulaik piederēja «airBaltic» vadītājam Bertoltam Flikam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu