Ienākuma nodokļa atjaunošana loterijām var apdraudēt liela laimesta ieguvēja anonimitāti

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Loteriju apgrozījums Latvijā šogad pieaudzis gandrīz par piektdaļu. Arvien vairāk cilvēku pērk loterijas biļetes un piedalās izlozēs. Lai palielinātu budžeta ieņēmumus, tiek piedāvāts atjaunot pirms vairākiem gadiem likvidēto iedzīvotāju ienākuma nodokli laimestiem.

Katru gadu arvien vairāk cilvēku piedalās dažādās loterijās. Valsts monopolista «Latvijas Loto» apgrozījums pieaudzis gandrīz par piektdaļu. Šā gada 11 mēnešos tas palielinājās par 18,7%, sasniedzot 29 miljonus eiro.

Signe Birne, Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcijas priekšniece: - Ir pieaudzis loteriju piedāvājums, gan loteriju skaita ziņā, gan daudzveidības ziņā. It īpaši no tā brīža, kad «Latvijas Loto» iesaistījās starptautiskajās spēlēs «Viking Loto» un «Eurojackpot», kur var laimēt pat miljonus. Protams, cilvēku interese ir arvien lielāka.

Visbiežāk loterijās piedalās cilvēki ar zemiem ienākumiem. Lētākā loterijas biļete maksā 25 centus. Bet laimesta lielums svārstās no izlozes uz izlozi.

Pirms mēneša Latvijā tika laimēts lielākais laimests loteriju vēsturē. Kāds vīrietis pavisam negaidīti vinnēja 815 000 eiro.

Saeimā aktualizēts jautājums par to, ka laimestus vajadzētu aplikt ar iedzīvotāju ienākuma nodokli. Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcijas priekšniece Signe Birne intervijā LNT raidījumā «900 sekundes» izteica atbalstu tam, bet norādīja uz zināmām grūtībām administrēšanā.

Signe Birne, Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcijas priekšniece: - Šeit ir jāņem vērā, cik tad liela ir summa, ko cilvēks ieguldījis. Jo tāpat arī ienākumu deklarācijā cilvēkam ir jānorāda ieguldītie kaut kādi līdzekļi. Ja ir izdevumi un pretī ir ieņēmumi, tad arī attiecīgi nodokli var aprēķināt.

Viņasprāt, nodokli varētu piemērot laimestiem, kas pārsniedz 3000 eiro. «Latvijas Loto» vadība ir kategoriski pret, norādot, ka citās Eiropas valstīs, ar kurām kopā spēlē Latvijas iedzīvotāji, šāda nodokļa nav.

Edgars Lediņš, «Latvijas Loto» valdes loceklis: - Ja mēs izsludināsim, ka tagad paņemsim 23% IIN, ko tad dara cilvēks, kurš, piemēram, ir nolēmis apdāvināt savus radus un draugus Ziemassvētkos? (..) Piemēram, ja viņš dzīvo Valkā. Kāpēc lai viņš nepārietu pāri robežai un neuzspēlētu džekpotu Valgā? Tātad mums būs tāda lieta kā lototūrisms. Mums jau ir alkohola tūrisms, vēl visāds tūrisms, un tagad būs arī lototūrisms.

No Latvijas varētu aiziet arī interneta loteriju dalībnieki, kuri veido apmēram pusi. Pašvaldībai pārskaitāmā nodokļa ieviešana arī var apdraudēt liela laimesta ieguvēja anonimitāti.

Savukārt Spēļu biznesa asociācijas pārstāvji uzskata, ka laimests juridiski nemaz neatbilst nodokļa jēdzienam.

Arnis Vērzemnieks, Spēļu biznesa asociācijas padomnieks: - Laimestu nevar uzskatīt par ienākumu. Jo ienākums ir kaut kas tāds, ko plānojam. Mēs darām konkrētas darbības, lai gūtu ienākumu. Laimests tāds nav. Laimests – tā ir veiksme. Laimests ir blakus faktors izklaidei.

Iedzīvotāju ienākuma nodokli laimestiem likvidēja pirms trīs gadiem. Atbilstoši starptautiskajai praksei to pārlika uz citiem nodokļiem, ko maksā azartspēļu un loteriju organizatori.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu