«Bloomberg»: Ekonomisti prognozē Krievijai noteikto ASV sankciju vājināšanu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

ASV sāks vājināt sankciju režīmu, kas Krievijas pilsoņiem un uzņēmumiem noteikts saistībā ar Krievijas īstenoto agresiju Ukrainā, arī Krimas aneksiju, atzinuši 55% ekonomistu, kurus aptaujājusi informācijas aģentūra «Bloomberg». Oktobrī analoģisks viedoklis bija tikai 10% aptaujāto.

Nedz jaunievēlētais ASV prezidents Donalds Tramps, nedz viņa tuvākā loka cilvēki nav izteikušies par sankciju režīma nākotni, tomēr agrākie Trampa apgalvojumi par apņemšanos uzlabot attiecības ar Krieviju, kā arī tas, ka viņš valsts sekretāra amatam nominējis Reksu Tilersonu, kurš sankcijas kritizējis, ļauj analītiķiem izteikt pieņēmumus, ka 2017.gads kļūs vismaz par sankciju atcelšanas sākuma gadu.

Sankciju atcelšanas ekonomiskās sekas, visdrīzāk, būs ļoti būtiskas. Ekonomisti prognozē, ka 2017.gadā tas IKP pieaugumu palielinās par 0,2%, bet 2018.gadā - par 0,5%.

Vairums ekspertu arī paredz nelielu rubļa kursa kāpumu.

Krievija 2014.gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014.gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu