Saeimas komisijā atbalsta mikrouzņēmuma nodokļa palielināšanu līdz 15%

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija šodien izskatīšanai galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Mikrouzņēmumu nodokļa (MUN) likumā, paredzot MUN likmi palielināt līdz 15% no nākamā gada. Tajā pašā laikā paredzēts, ka vienu gadu izņēmums būs uzņēmumi ar apgrozījumu līdz 7000 eiro - tiem MUN likme nākamgad būs 12%.

(Papildināts viss teksts.)

Šādu kompromisa ierosinājumu atbalstīja komisijas vairākums, tostarp vairāki opozīcijas deputāti no «Saskaņas». «Vienotības» parlamentārieši balsojumā atturējās, bet Mārtiņš Bondars (LRA) balsoja pret.

Deputātu atbalstītais ierosinājums paredz, ka 12% MUN likme būs izņēmums uz vienu gadu mazajiem uzņēmumiem. Pārējiem mikrouzņēmumiem nodokļa likme no nākamā gada būs 15%.

Vienlaikus komisija noraidīja «Vienotības» iesniegto priekšlikumu ļaut uzņēmumiem izvēlēties - maksāt sociālās iemaksas par visiem darbiniekiem un MUN likmi 5%, vai arī tikai MUN likmi 15%. «Vienotības» ierosinājumus atbalstīja tikai šā politiskā spēka pārstāvji.

Uz otro lasījumu arī citi politiskie spēki bija iesnieguši dažādus priekšlikumus. Latvijas Reģionu apvienības (LRA) priekšlikums paredzēja noteikt MUN likmi 5% apmērā apgrozījumam līdz 12 000 eiro, kā arī 9% likmi apgrozījumam no 12 000,01 līdz 100 000 eiro. «No sirds Latvijai» rosināja noteikt MUN likmi 12% apmērā apgrozījumam līdz 7000 eiro, kā arī likmi 15% apmērā apgrozījumam no 7000,01 līdz 100 000 eiro.

Savukārt «Saskaņa» piedāvāja noteikt MUN likmi 9% apmērā apgrozījumam līdz 7000 eiro, kā arī noteikt, ka MUN likme mikrouzņēmuma apgrozījumam no 7000,01 līdz 100 000 eiro par mikrouzņēmuma saimnieciskās darbības pirmo, otro un trešo taksācijas gadu kopš MUN maksātāja statusa iegūšanas ir 9%, bet, sākot ar saimnieciskās darbības ceturto taksācijas gadu kopš MUN maksātāja statusa iegūšanas, MUN likme ir 12%.

Politiķis Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK) šodien, komisijas sēdē diskutējot par šo likumprojektu, mudināja vienoties par kompromisu - noteikt 12% MUN likmi mazajiem uzņēmumiem, bet pārējiem - 15% likmi. Par šo ierosinājumu komisija rezultātā arī vienojās ar opozīcijas atbalstu. «Vienotība» par balsojumu Saeimas sēdē lems rīt, 20.decembrī, frakcijas sanāksmē, tomēr savu pozīciju tā, visticamāk, nemainīs.

Šodien komisijas sēdē Finanšu ministrijas (FM) pārstāvji arī demonstrēja dažādus aprēķinus saistībā ar iespējamām MUN likmes izmaiņām. FM skaidroja, ka deputātu sākotnēji iesniegtajiem priekšlikumiem būtu ietekme uz valsts budžetu.

Kā ziņots, koalīcijas partijas arī šodien nav panākušas kompromisu attiecībā uz nodokļu politikas izmaiņām, pēc koalīcijas sēdes žurnālistiem pavēstīja Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Saeima iepriekš ar opozīcijas balsīm konceptuāli atbalstīja likumprojektus, kas paredz no nākamā gada palielināt MUN likmi līdz 15%, tā vietā atsakoties no ieceres par minimālo sociālo iemaksu ieviešanu. Rīt, 20.decembrī, Saeima plāno galīgajā lasījumā vērtēt šos priekšlikumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu