Īrija vaino EK pilnvaru pārkāpšanā lēmumā par «Apple» nodokļiem

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/LETA

Īrija pirmdien paziņojusi savus argumentus pret Eiropas Komisijas (EK) lēmumu, ka tehnoloģiju kompānijai «Apple» jāatmaksā 13 miljardi eiro nenomaksātos nodokļos, uzskatot, ka EK ir pārkāpusi savas pilnvaras.

«Komisija ir pārkāpusi savas pilnvaras un iejaukusies valsts nodokļu suverenitātē,» paziņoja Īrijas Finanšu ministrija.

Ministrija norādīja, ka EK ir «nepareizi piemērojusi valsts palīdzības noteikumus» un kļūdās, uzskatot, ka «Apple» tika sniegtas priekšrocības.

«Komisija cenšas pārrakstīt Īrijas korporāciju nodokļu likumus,» piebilda valdība.

Dublina arī uzskatīja, ka EK izmeklēšanas procedūrā pieļautas kļūdas.

EK 30.augustā paziņoja, ka «Apple» jāatmaksā 13 miljardi eiro nenomaksātos nodokļos, jo vairākas ar Īriju noslēgtās nodokļu vienošanās pārkāpj Eiropas Savienības (ES) noteikumus.

EK aprēķinājusi, ka Īrijas nodokļu iestāžu selektīvā attieksme ļāva «Apple» par Eiropā gūto peļņu 2003.gadā maksāt uzņēmumu ienākuma nodokli 1% apmērā, tam 2014.gadā samazinoties līdz 0,005 procentiem.

EK vērtējumā tas ir nelikumīgi saskaņā ar ES valsts atbalsta noteikumiem, jo sniedz «Apple» būtiskas priekšrocības salīdzinājumā ar citiem uzņēmumiem, kas ir pakļauti ierastajiem Īrijas valsts nodokļu likumiem.

EK nolēmusi, ka Īrijai jāatgūst «Apple» nesamaksātie nodokļi Īrijā par periodu no 2003.gada līdz 2014.gadam, kas sasniedz 13 miljardus eiro plus procenti.

Īrija nolēma EK lēmumu apstrīdēt.

Brisele izmeklēšanu par «Apple» panāktajām nodokļu norunām Īrijā sāka 2014.gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu