Partijas piedāvā noteikt atšķirīgas mikrouzņēmumu nodokļa likmes

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Saeimā pārstāvēto politisko partiju frakcijas piedāvā noteikt atšķirīgas mikrouzņēmumu nodokļa (MUN) likmes atkarībā no apgrozījuma. Priekšlikumus Mikrouzņēmumu nodokļa likumā apstiprināšanai galīgajā lasījumā piedāvā partijas «Vienotība», «Saskaņa», «No sirds Latvijai» (NSL) un «Latvijas Reģionu apvienība» (LRA).

Pirmā lasījuma redakcija paredz, ka MUN likme ir 15%. Savukārt «Vienotība» piedāvā noteikt, ka MUN likme ir 5% šī nodokļa maksātājiem, kuri veic minimālās valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas; kā arī noteikt, ka MUN likme ir 15% šī nodokļa maksātājiem, kuri neveic minimālās valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas.

LRA priekšlikums paredz noteikt MUN likmi 5% apmērā apgrozījumam līdz 12 000 eiro, kā arī 9% likmi apgrozījumam no 12 000,01 līdz 100 000 eiro.

NSL iesniegusi priekšlikumu noteikt MUN likmi 12% apmērā apgrozījumam līdz 7000 eiro, kā arī likmi 15% apmērā apgrozījumam no 7000,01 līdz 100 000 eiro.

Savukārt «Saskaņa» piedāvā noteikt MUN likmi 9% apmērā apgrozījumam līdz 7000 eiro, kā arī noteikt, ka MUN likme mikrouzņēmuma apgrozījumam no 7000,01 līdz 100 000 eiro par mikrouzņēmuma saimnieciskās darbības pirmo, otro un trešo taksācijas gadu kopš MUN maksātāja statusa iegūšanas ir 9%, bet, sākot ar saimnieciskās darbības ceturto taksācijas gadu kopš MUN maksātāja statusa iegūšanas, MUN likme ir 12%.

Jau ziņots, ka Saeima šodien ar opozīcijas balsīm konceptuāli atbalstīja likumprojektus, kas paredz no nākamā gada palielināt MUN likmi līdz 15% un atteikties no ieceres par minimālo sociālo iemaksu ieviešanas.

Saeima šodien pirmajā lasījumā atbalstīja grozījumus MUN likumā, kas paredz nākamgad MUN likmi noteikt 15%, un no 2017.gada 70,4% no MUN ieņēmumiem novirzīt valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu kontā. Savukārt no 2018.gada 1.janvāra sociālajās iemaksās paredzēts novirzīt 80% no MUN ieņēmumiem.

Saeimas atbalstītos likumprojektus galīgajā lasījumā parlaments plāno skatīt nākamnedēļ.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu