Beidzot arī Latvijā nekustamo īpašumu pūļa finansējuma platforma

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Latvijā sāk darboties pirmā pašmāju pūļa finansējuma interneta platforma – Bulkestate.com. Šis projekts ir inovatīvs, jo nodarbosies ar pūļa finansējuma piesaisti darījumiem ar Latvijas un citu valstu nekustamo īpašumu. Eksperti uzskata, ka jaunais interneta instruments var radīt būtisku pozitīvu ietekmi uz nekustamā īpašuma tirgu Latvijā.

Pūļa finansējums jeb angļu valodā crowdfunding nozīmē ļoti vienkāršu, bet vienlaikus efektīvu mehānismu, kas jau tiek veiksmīgi lietots visā pasaulē. Pūļa finansējuma būtība ir kolektīvi savākt līdzekļus, kas nepieciešami kāda projekta realizācijai. Pēdējo 15 gadu laikā pūļa finansējuma veidā ASV, Rietumeiropā, Āzijā ir īstenoti šovbiznesa, zinātniskas izpētes, ražošanas projekti miljardiem dolāru apmērā. Taču Latvija līdz pat pēdējam laikam ir stāvējusi maliņā.

No 12. decembra šī atpalicība tiks likvidēta. Latvijas uzņēmums LP Private Property laiž klajā portālu Bulkestate.com. Tā ir pirmā pašmāju pūļa finansējuma interneta platforma Latvijā. Jaunums ir arī tas, ka ar pūļa finansējuma piesaisti notiks darījumi ar Latvijas nekustamo īpašumu. Projekta partneri ir tādas pazīstamas kompānijas kā BDO Latvia un Ober House.

«Mūsu komanda jau daudzus gadus veiksmīgi strādā nekustamo īpašumu tirgū,» skaidro LP Private Property valdes loceklis Igors Puntuss, «tādēļ mēs lieliski saprotam, ka nekustamo īpašumu biznesam ir milzu perspektīvas. Esam pārliecināti, ka pūļa finansējuma metode ļaus cilvēkiem pelnīt, uzlabot savus dzīves apstākļus, uzlabot nekustamo īpašumu kvalitāti un tas būs jauns impulss Latvijas nekustamo īpašumu jomas attīstībai.»

«Pašlaik kolektīvās finansēšanas pakalpojumiem Latvijā nav alternatīvas,» teic partnera BDO Latvia pārstāve Vita Liberte, «lielākā daļa interneta platformu strādā ar patēriņa kredītiem, bet nenodarbojas ar nekustamajiem īpašumiem. Savukārt kolektīvā finansēšana nekustamo īpašumu jomā paver peļņas iespējas plašam ļaužu lokam, ne tikai lieliem finanšu spēlētājiem. Tas nozīmē, ka ir iespējas piedalīties projektos, kas ir ar 10 vai pat 15 procentu ienesīgumu gadā. Piemēram, ja kāds investē Bulkestate.com 300 eiro, viņš var nopelnīt no 30 līdz 45 eiro.»

Var teikt, ka Bulkestate.com ir platforma, kurā apvienots nekustamo īpašumu īpašnieku un investoru potenciāls. Investoriem, kas gatavi finansēt projektus, ir iespēja gūt peļņu, kas ir daudz lielāka, nekā pašlaik piedāvā komercbankas. Un, kas ir inovatīvi, – par investoru var kļūt jebkurš gribētājs.

Pašlaik Bulkestate.com piedāvā divus instrumentus – viens ir kopīgi investīciju projekti. Ar šiem investīciju projektiem domāta kopīga ieguldīšana konkrētu nekustamo īpašumu pirkumā (par investoru varēs kļūt, pat sākot tikai ar 50 eiro ieguldījumu).

Kā tas darbojas?

Piemēram, interneta platformā parādās priekšlikums kopīgi investēt daudzdzīvokļu nama rekonstrukcijā. Turpat var atrast informāciju par projekta detaļām – par nekustamā īpašuma atrašanās vietu, plānojumu, finansējuma struktūru. Jūs varat izvēlēties summu, kuru vēlaties investēt šajā projektā, un uzzināt, kāda būs jūsu peļņa konkrētā periodā. Parasti tas ir 6 līdz 12 mēneši. Ja projektam nepieciešamo summu neizdodas savākt, visi dalībnieki saņem savu naudu atpakaļ.

Otrs instruments, kuru lietos Bulkestate.com, būs kopīga nekustamā īpašuma iegāde. Šajā gadījumā interneta platformas dibinātājs un īpašnieks LP Private Property uzstājas kā partneris. Klients var izvēlēties konkrētu ēkas dzīvokli un tā plānojumu. Pēc tam viņš veic rezervāciju un iemaksā drošības naudu atkarībā no dzīvokļa vērtības. Bulkestate.com izmantošana dzīvokļa pirkumam var ļaut ietaupīt pat 30% – 40% savu līdzekļu. Jo saprotams, ka kolektīvi nopirktā ēkā dzīvoklis izmaksās daudz mazāk, nekā ja pērk vienu atsevišķu dzīvokli par mazumtirdzniecības cenu.

«Visus objektus, kurus piedāvāsim iegādei interneta platformā, izpēta un rūpīgi pārbauda gan mūsu pašu eksperti, gan Investīciju komiteja, kurā ietilpst arī starptautiskās profesionālo pakalpojumu kompānijas BDO Latvia pārstāvis.,» uzsver I. Puntuss. Visas kolektīvās investīcijas tiek noformētas atbilstīgi Latvijas Republikas likumiem. Pie tā strādā profesionāla juristu un ekspertu komanda.

Pirmā pašmāju pūļa finansējuma interneta platforma izstrādāta par Latvijas investoru līdzekļiem. Tehniskos darbus veica Latvijas web studija Cube. Platformas darba sākšanas pirmajiem darbiem investēti 70 tūkstoši eiro.

Bulkestate.com plāno tuvākajā laikā izvērst darbību arī Ukrainas un Lielbritānijas nekustamo īpašumu tirgū.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu