FM: Latvijai jāvirzās uz dalību starptautiskajā Finanšu darījumu darba grupā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Lai sekmētu noturīgāku Latvijas finanšu sektora attīstību Baltijas reģionā, nepieciešams sākt Latvijas virzību dalībai Finanšu darījumu darba grupas (Financial Action Task Force, FATF) organizācijā, teikts Finanšu ministrijas (FM) sagatavotajā Finanšu sektora attīstības plāna 2017.-2019.gadam projektā.

FATF ir 1989.gadā dibināta starptautiska organizācija, kas definē standartus naudas atmazgāšanas un terorisma finansēšanas novēršanai un sekmē šo standartu ieviešanu. Pašlaik FATF organizācijā ir 37 dalībnieki - 35 jurisdikcijas un divas reģionālās organizācijas, tai skaitā Eiropas Komisija.

Finanšu sektora attīstības plāna projektā teikts, ka dalība FATF organizācijā stiprinātu Latvijas finanšu sektora reputāciju, padarītu pievilcīgāku investīcijām un vienlaicīgi paaugstinātu institucionālo kapacitāti, piedaloties starptautiskā standarta izstrādē.

FM skaidro, ka valstīm ir atšķirīgi juridiskie, administratīvie un darbības ietvari, kā arī pastāv atšķirīgas finanšu sistēmas, tāpēc FATF izstrādātie standarti ļauj noteikt valsts līmeņa ievainojamību ar mērķi aizsargāt starptautisko finanšu sistēmu no ļaunprātīgas izmantošanas. FATF standarti paredz pasākumus noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas novēršanas politikas ieviešanai un koordinācijai, noziedzīgi iegūtu līdzekļu konfiskācijai, preventīviem pasākumiem, klientu izpētei, ziņošanai par aizdomīgiem darījumiem u.c.

2017.gada septembrī Eiropas Savienības ekspertu komiteja cīņai pret naudas atmazgāšanu un terorisma finansēšanu (Committee of Experts on the Evaluation of Anti-Money Laundering Measures and the Financing of Terrorism jeb MONEYVAL) Latvijā veiks 5.kārtas izvērtējumu par FATF rekomendāciju izpildi. Pēdējo reizi šāds novērtējums Latvijai veikts 2012.gadā, kurā no 48 rekomendācijām 15 tika novērtētas kā pilnībā ieviestas, 19 kā lielākoties ieviestas un 14 kā daļēji ieviestas.

FM sagatavotais Finanšu sektora attīstības plāna 2017.-2019.gadam projekts ceturtdien, 1.decembrī, pieteikts valsts sekretāru sanāksmē. Dokuments vēl būs jāskata un jāapstiprina valdībā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu