ASV iekļauj «melnajā sarakstā» 23 Ziemeļkorejas firmas un amatpersonas

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

ASV piektdien iekļāva «melnajā sarakstā» 23 Ziemeļkorejas firmas un amatpersonas, tostarp aviokompāniju «Air Koryo», reaģējot uz šīs valsts 9.septembrī veikto kodolizmēģinājumu.

ANO Drošības padome pirms tam noteica jaunākās un līdz šim stingrākās sankcijas pret Ziemeļkoreju, lai aizvien vairāk izolētu šo valsti politiskā un ekonomiskā ziņā pēc tās kodolizmēģinājuma.

ASV Finanšu ministrija noteica sankcijas, kuru mērķis ir izslēgt firmas un indivīdus no globālās finanšu sistēmas, pret vairākām Ziemeļkorejas bankām, būvniecības un tirdzniecības firmām, kā arī pret naftas kompāniju.

Jaunums ASV sankciju sarakstā bija «Air Koryo», kuru Finanšu ministrija raksturoja kā daļu no Phenjanas militārā tīkla pēc tam, kad viena šīs aviokompānijas lidmašīna «veica pārlidojumu Uzvaras dienas militārajā parādē» 2013.gada jūlijā.

«Air Koryo» arī transportēja rezerves daļas vai citus atribūtus, kas izmantoti Ziemeļkorejas ballistisko raķešu sistēmās SCUD-B, un Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns izmanto privātu lidmašīnu ar «Air Koryo» logo, paziņoja ASV Finanšu ministrija.

Finanšu ministrija pavēstīja, ka jaunās sankcijas «bloķēs» 16 «Air Koryo» lidmašīnas, bet nepaskaidroja, ko tieši tas nozīmē.

«Air Koryo» galvenokārt veic reisus iekšzemē un uz Pekinu, kas ir galvenais centrs lidojumiem uz Ziemeļkoreju un no turienes.

Finanšu ministrija iekļāva «melnajā sarakstā» arī septiņas amatpersonas no valdības iestādēm un firmām, kas visas ir iesaistītas Ziemeļkorejas raķešu un kodolprogrammā.

Dienvidkoreja un Japāna piektdien paziņoja, ka ir paplašinājušas sankcijas pret Ziemeļkoreju tās veiktā kodolizmēģinājuma dēļ, iekļaujot «melnajā sarakstā» 35 organizācijas un 36 cilvēkus, kas bijuši iesaistīti Ziemeļkorejas raķešu un kodolprogrammā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu