Prezidents atdod otrreizējai caurlūkošanai izmaiņas mikrouzņēmumu regulējumā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Valsts prezidents Raimonds Vējonis šodien atdeva Saeimai otrreizējai caurlūkošanai pieņemtos grozījumus Mikrouzņēmumu nodokļa likumā. Prezidents uzskata, ka piedāvātais regulējums ir nepilnīgs un pretrunā iepriekš pieņemtajiem lēmumiem, ar kuriem rēķinājušies uzņēmēji un sabiedrība.

Tāpat Vējonis norādīja, ka nav izpildīts Ministru kabineta 2015.gada 22.septembra lēmums izstrādāt mikrouzņēmumu nodokli aizstājošu regulējumu, kas noteiktu specializēta vienkāršota nodokļu režīma ieviešanu maziem un mikro uzņēmumiem ar mazu ikgadējo apgrozījumu, paredzot vienkāršotu grāmatvedības uzskaiti, deklarāciju iesniegšanu un nodokļu nomaksu.

«Iepriekš pieņemtu lēmumu nepildīšana grauj iedzīvotāju uzticēšanos valsts varai kopumā, kā arī mazina uzņēmējdarbības vides drošību un stabilitāti,» vēstulē Saeimas priekšsēdētājai Inārai Mūrniecei (VL-TV/LNNK) raksta prezidents.

Vējonis uzsver, ka uzņēmējiem jābūt skaidrībai un pārliecībai par uzņēmējdarbību regulējošiem noteikumiem. Izmaiņām likumos un nodokļu politikā jābūt paredzamām un saskaņotām, lai to izpilde veicinātu un stiprinātu uzņēmējdarbības vidi.

Valsts prezidents cer, ka izveidojusies situācija tiks izmantota, lai uzlabotu savstarpējo uzticēšanos starp uzņēmējiem, iedzīvotājiem un valsts varu.

Tāpat Vējonis kategoriski noraida, ka Mikrouzņēmumu nodokļa likuma grozījumu atgriešana otrreizējai caurlūkošanai nozīmē neuzticības izteikšanu Ministru prezidentam.

Premjers respektē Valsts prezidenta lēmumu

Ministru prezidents Māris Kučinskis, komentējot Valsts prezidenta lēmumu, norāda, ka respektē Valsts prezidenta sperto soli, nosūtot otrreizējai caurlūkošanai normu, kas skar mikrouzņēmuma nodokli.

«Vēlos uzsvērt, ka turpinās darbs, lai sagatavotu normatīvo bāzi, kas ļautu sekmīgi turpināt strādāt reālajiem mikrouzņēmējiem, kuri tikai ar savu darbu pelna iztiku sev un savai ģimenei, vienlaikus

liedzot šādu iespēju darboņiem, kuri sadalījuši savas SIA neskaitāmos mikrouzņēmumos, tādējādi optimizējot maksājamos nodokļus.

Par pirmajām iestrādēm šajā virzienā jau vakar informēju Vējoņa kungu, tāpat darīju viņam zināmu, ka jaunā mikrouzņēmuma modeļa normatīvās bāzes izstrāde prasīs vismaz divus mēnešus. Šeit brāķis vairāk nav pieļaujams. Šāda optimizācija ir jāizbeidz, lai cilvēki, kuri šobrīd reģistrējoties kā mikrouzņēmēji, bet faktiski strādājot dažādu darboņu labā, nākotnē nepaliktu bez pensijām un slimību pabalstiem», tā paziņojumā medijiem norāda premjers Māris Kučinskis.

Pēc viņa teiktā, prezidenta spertais solis ir apliecinājums, ka

likumdošanā ir skaidrāk jānovelk robeža starp reālajiem mikrouzņēmējiem un dažādu darboņu realizētām nodokļu optimizācijas shēmām.

Jāpiebilst, ka ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru jau panākta vienošanās, ka grozījumi Mikrouzņēmumu nodokļa likumā, kas paredz tā beigu termiņu, kā arī termiņu, kad vairs nevarēs reģistrēt jaunus mikrouzņēmumus, stāsies spēkā tikai tad, kad tiks izstrādāts jauns mikrouzņēmumu nodokļa regulējums.

Jau ziņots, ka Saeima pagājušajā nedēļā galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Mikrouzņēmumu nodokļa (MUN) likumā, noraidot priekšlikumus ilgāk saglabāt šo režīmu. Likuma izmaiņas paredz, ka pašreizējiem mikrouzņēmuma nodokļa maksātājiem, kas vēlēsies turpināt saimniecisko darbību pēc 2018.gada 31.decembra, līdz 2018.gada 15.decembrim būs jāreģistrējas par uzņēmumu ienākumu nodokļa vai iedzīvotāju ienākumu nodokļa maksātāju.

Savukārt šodien Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS), ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V) un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) panāca vienošanos, ka izmaiņas mikrouzņēmumu režīmā tiks atliktas līdz brīdim, kamēr stāsies spēkā alternatīvs mazo uzņēmumu regulējums.

LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš aģentūrai LETA sacīja, ka tādējādi Saeimā pieņemtie grozījumi MUN likumā, kurā paredzēts mikrouzņēmumu regulējuma izbeigšanas termiņš, pagaidām nebūs spēkā.

Kučinskis žurnālistiem stāstīja, ka šodien ar LTRK ir panākts kompromiss, kas paredz, ka Ekonomikas ministrija (EM) līdz nākamā gada aprīlim izstrādās alternatīvu mazā biznesa regulējumu, kas tiks skatīts kontekstā ar kopējām izmaiņām nodokļu politikā. Premjers piebilda, ka šodienas vienošanās neatceļ valdības ieceri veikt izmaiņas mikrouzņēmumu regulējumā.

Savukārt Ašeradens informēja, ka EM jauno regulējumu neizstrādās sasteigti. Pēc viņa teiktā, vispirms tiks meklēts risinājums tam, ko vispār sagaida no mikrouzņēmumu režīma, pēc tam tiks piesaistīts kāds pētnieks no Latvijas, kas apstrādās datus un izstrādās rekomendācijas, visbeidzot tiks pieņemts regulējums, kas atbalstītu gan mazo biznesu, gan dzīvesstila uzņēmumus.

Pēc ekonomikas ministra teiktā, jaunais mazā biznesa regulējums tiks ietverts kopējā jaunajā valsts nodokļu politikā, kas jāizstrādā līdz nākamā gada 1.aprīlim.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu