Latvijas galvenā meteoradara remonts ieildzis; radara dati šobrīd neprecīzi

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lauris Nagliņš / LETA

Ieildzis Latvijas lielākā un galvenā meteoroloģiskā radara remonts. Radars darbojas, taču tikai daļēji, pagaidām tā sniegtie dati ir neprecīzi. Iepriekš Latvijas Valsts ģeoloģijas un meteoroloģijas centra speciālisti solīja radaru salabot jau novembra sākumā, tagad meteorologi savās prognozēs ir krietni piesardzīgāki un konkrētus termiņus vairs nenosauc.

Meteoroloģiskais radars atrodas netālu no lidostas «Rīga». Tas katras desmit minūtes piegādā informāciju Latvijas Valsts ģeoloģijas un meteoroloģijas centra speciālistiem. Radars 250 kilometru rādiusā uzrāda nokrišņu izplatību un intensitāti, tostarp negaisu tuvošanos.

Radars saplīsa šā gada vasaras sākumā

Remontu uzreiz nevarēja sākt, jo bija jāveic iepirkuma process, tajā uzvarēja Vācijas kompānija «Selex», kas pirms desmit gadiem uzstādīja šo radaru. Meteoroloģijas centra speciāliste norāda, ka par mēnesi ieilgušais remonts pašlaik ir noslēguma stadijā.

Pēc remonta radars atkal darbojas, taču tikai daļēji. Speciālisti joprojām veic radara sūtītās informācijas kalibrēšanu jeb, vienkārši sakot, regulēšanu.

Radara uzdevums ir sniegt informāciju par nokrišņu izvietojumu, pārvietošanos un to daudzumu.

Meteoroloģe norāda, ka datus par nokrišņu apmēru radars pašlaik sniedz nepareizi.

Sinoptiķi ir pārliecināti, ka radars tiks savests kārtībā un drīzumā sniegs precīzus un uzticamus datus par nokrišņu izvietojumu un to apjomu.

Tomēr runa ir par sarežģītu tehniku, tāpēc speciālisti nevēlas prognozēt konkrētu dienu, kad radars atkal darbosies pilnā apjomā.

Meteoroloģijas centrā paredz, ka radaru tomēr izdosies noregulēt līdz šā gada beigām. Ar radara apkopes veicējiem Vācijas kompāniju «Selex» ir noslēgts līgums uz trim gadiem par 120 000 eiro, ieilgušais remonts izmaksas nav palielinājis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu