Lietuvas Finanšu ministrija: Valstij ir daudz neizmantotu nekustamo īpašumu

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: BNS foto/LETA

Lietuvas valsts iestādēm un institūcijām ir daudz nekustamo īpašumu, bet daļa no tiem netiek izmantota un vēl daļa ir nekvalitatīva, norādījusi Finanšu ministrijas Īpašuma pārvaldes direktore Aušra Vičkačkiene.

Pēc viņas teiktā, plānots, ka ar laiku vienas šo īpašumu daļas pārvaldīšanu pārņems valsts nekustamo īpašumu apsaimniekotājs «Turto bankas» («Īpašumu banka»), bet dažus objektus varētu pārdot vai iznomāt tirgū.

«Nākamgad, vēl pirms sākta 2018.gada budžeta izstrāde, plānojam iesniegt valdībai nekustamā īpašuma inventarizācijas pārskatu. Pašlaik mums valstī ir tāda kārtība, ka katra institūcija pārvalda ēkas un telpas un katra ir atbildīga par šīm funkcijām. Lai sāktu šo sistēmu, jāizveido nevajadzīgo vai nederīgo objektu saraksti un jāizlemj, ko darīt ar šo nekustamo īpašumu,» sacījusi Vičkačkiene.

Saskaņā ar Finanšu ministrijas un «Turto bankas» provizoriskajiem datiem šā gada novembra vidū 859 valsts institūcijas Lietuvā pārvaldīja 30 200 objektus, kuru kopējā platība sasniedza 16,5 miljonus kvadrātmetru, tai skaitā 2900 administratīvo ēku 1,61 miljona kvadrātmetru platībā. Lēsts, ka «Turto bankas» varētu pārņemt administratīvo ēku telpas aptuveni 1,4 miljonu kvadrātmetru platībā.

Attiecībā uz pārējo platību par vēl 6 miljoniem kvadrātmetru teikts, ka to lietojums ir «cits» vai «nezināms» bet par 2,56 miljoniem kvadrātmetru tas vispār nav norādīts. Aptuveni 1,64 miljoni kvadrātmetru tiek izmantoti zinātnes vajadzībām, 1,13 miljonus kvadrātmetru aizņem ārstniecībai paredzētas telpas, bet 1,11 miljonus kvadrātmetru - noliktavu telpas.

«Nevaru teikt, ka šī informācija ir precīza, bet tā tomēr dod ieskatu valsts nekustamo īpašumu platībās. Par lielāko daļu objektu teikts, ka tās ir «citas inženierbūves» vai arī izmantojums vispār nav zināms. Tas liek domāt, ka Reģistru centra dati par valsts nekustamajiem īpašumiem nav tik kvalitatīvi, lai tos varētu vienkārši sašķirot un saprast, kas kur atrodas,» atzinusi Īpašuma pārvaldes direktore.

Ministriju pārvaldībā vien visā Lietuvā ir nekustamie īpašumi 1,55 miljonu kvadrātmetru platībā, bet to administratīvās ēkas Viļņā aizņem 132 000 kvadrātmetru platību. Reāli visā Lietuvā ministrijas izmanto ēkas 298 000 kvadrātmetru platībā, tai skaitā 94 500 kvadrātmetru administratīvo ēku galvaspilsētā.

Valsts un «Turto bankas» noslēguši gandrīz 1600 nekustamā īpašuma nomas līgumu, kas gadā ienes 6,5 miljonus eiro.

«Šie skaitļi ļauj spriest, ka valsts īpašums tiek iznomāts tirgum un valstij nav vajadzīgs. Nesaku, ka valsts nedrīkstētu slēgt nevienu nomas līgumu, bet tikai daļa no visiem nomas līgumiem ir attaisnojama,» norādījusi Vičkačkiene.

Pēc viņas teiktā, daļu valstij piederošo administratīvo ēku plānots nodot centralizētā «Turto bankas» pārvaldībā. Domājams, ka īpašuma lietotāji bankai maksās noteiktu nodevu un ar laiku valsts īpašums vairs vispār netiks nodots lietošanā.

Plānots, ka līdz šā gada beigām «Turto bankas» pārņems administratīvās ēkas 32 000 kvadrātmetru platībā, 2017.un 2018.gadā - vēl vismaz pa 100 000 kvadrātmetriem un 2019.-2020.gadā - vismaz pa 200 000 kvadrātmetriem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu