Piegādāta jauna turbīna Rīgas HES

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

SIA «Rīgas centrālais termināls» piestātnē izkrauts ģenerālkravu kuģis «Mihails Lomonosovs», kas Rīgas hidroelektrostacijai (HES) piegādājis jaunu turbīnu ar piecām lāpstiņām, aģentūru LETA informēja «Greencarrier Freight Services Latvia» attīstības nodaļas vadītāja Nataļja Drozda.

Turbīna uz Rīgu tranzītā caur Antverpeni piegādāta no Ķīnas. Pats turbīnas svars ir 147 tonnas, bet kopējais iekārtas svars ar lāpstiņām sasniedz 229,8 tonnas.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka pērn aprīlī noslēgtais līgums paredz, ka Rīgas HES rekonstrukcijā nomaināmos hidroagregātus par 105 381 000 eiro piegādās Francijas enerģētikas uzņēmums «Alstom Hydro France».

2014.gada martā «Latvenergo» izsludināja iepirkuma konkursu par hidroagregātu rekonstrukciju Rīgas HES. Konkursa nolikumu izņēma 26 komersanti, no kuriem 11 klātienē iepazinās ar Rīgas HES. Gala piedāvājumu iesniedza trīs nozarē atzīti un kvalificēti pretendenti: konsorcijs «Andritz Hydro GmbH», konsorcijs «Voith Hydro GmbH&Co.KG» un «Voith Hydro AB», kā arī «Alstom Hydro France».

Par uzvarētāju atzīts «Alstom Hydro France», kā piedāvājums atbildis visiem konkursa tehniskajiem un komerciālajiem nosacījumiem, turklāt pretendents piedāvā iekārtas ar augstiem tehniskiem rādītājiem. Paredzētā līguma summa ir līdz 105 381 000 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa.

Daugavas HES kaskādes rekonstrukcijas gaitā līdz 2022.gadam paredzēts nomainīt Rīgas HES hidroagregātus, investējot aptuveni 13 miljonus eiro gadā. Rekonstrukcijas rezultātā Rīgas HES gadā saražotās elektroenerģijas apjoms pieaugs par aptuveni 20 gigavatstundām (GWh).

Daugavas HES ir Latvijā svarīgākās energobūves, kuru pilnīgā rekonstrukcijā «Latvenergo» šobrīd iegulda 200 miljonus eiro. Nomainot visus hidroagregātus, Latvija vēl vismaz tuvākos 40 gadus gūs saimniecisku labumu, pieaugot to jaudai un elektroenerģijas izstrādes efektivitātei. Visu staciju novecojušo hidroagregātu nomaiņu paredzēts noslēgt 2022.gadā, apjomīgo darbu laikā atjaunojot novecojušās iekārtas, paaugstinot darbības drošumu un HES efektivitāti un saražojot vismaz par 2-4% vairāk elektroenerģijas nekā līdz šim.

Rīgas HES hidroagregātu nomaiņu paredzēts noslēgt līdz 2022.gada 1.aprīlim.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu