Latvijā 36% mikrouzņēmēju nav informēti par nākamgad gaidāmajām nodokļu izmaiņām

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Latvijā 36% mikrouzņēmēju nav informēti par nākamgad gaidāmajām nodokļu izmaiņām, pavēstīja «Swedbank» Finanšu institūta vadītājs Reinis Jansons, atsaucoties uz institūta veiktās aptaujas datiem.

Viņš informēja, ka atbilstoši aptaujas datiem 36% uzņēmumu nav informēti par gaidāmajām izmaiņām un to, kā tas skars viņu saimniecisko darbību. Vienlaikus 22% respondentu atzinuši, ka ir gana zinoši un arī turpmāk izmantos mikrouzņēmumu nodokļa formu, 5% apsver iespēju pāriet uz uzņēmumu ienākuma nodokļa maksāšanas režīmu, savukārt 13% plāno pārtraukt uzņēmuma darbību.

«Teju katrs gads līdz šim nesis kādas jaunas izmaiņas mikrouzņēmējiem, kas prasa laiku, lai pierastu un piemērotos. Arī nākamais gads nav izņēmums. No 2017.gada tā dēvētajiem mikrouzņēmumiem par katru darbinieku būs jāveic sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas no minimālās algas apmēra, pretī saņemot zemāku mikrouzņēmumu nodokļa likmi. Jāsaka, ka šāda likuma korekcija ir samērā pamatota - lai nodrošinātu vismaz minimālu sociālo aizsardzību tiem darbiniekiem, pret kuriem šis nodokļu režīms šobrīd nav vēlīgs. Tomēr jaunais regulējums var nozīmēt arī mazāku sociālo aizsardzību darbiniekiem tajos uzņēmumos, kuri strādā ar vidēji lielu apgrozījumu un mazu darbinieku skaitu. Piemēram, uzņēmumam ar apgrozījumu 50 tūkstoši eiro gadā un vienu darbinieku šobrīd valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) veido 244 eiro mēnesī, kamēr nākamgad tās būs no minimālās algas apjoma - 97 eiro mēnesī. Taču uzņēmumiem ar lielāku darbinieku skaitu izmaiņas var radīt būtisku nodokļu sloga pieaugumu. Tas neapšaubāmi rada pamatu pārdomāt atbilstošāko uzņēmējdarbības formu savai saimnieciskajai darbībai,» sacīja Jansons.

Institūtā atgādināja, ka no 2017.gada 1.janvāra mikrouzņēmumu nodoklis uzņēmumiem ar apgrozījumu līdz 7000 eiro būs 5%, bet uzņēmumiem ar apgrozījumu no 7000 līdz 100 000 eiro pirmos trīs gadus - 5%, savukārt no ceturtā gada - 8%. Tostarp trīs gadu termiņš attiecas gan uz mikrouzņēmuma darbības ilgumu, gan arī uz tajā nodarbināto stāžu kā mikrouzņēmumu darbiniekiem (stāžs tiek skaitīts ne tikai attiecīgajā uzņēmumā, bet gan visos mikrouzņēmumos, kuros darbinieks strādājis), piemēram, ja mikrouzņēmuma «X» darbības otrajā gadā kādam darbiniekam kopējais stāžs mikrouzņēmumos pārsniedz 3 gadus, tad tajā gadā uzņēmumam «X» jāsāk piemērot 8% likme.

Tāpat no nākamā gada visiem mikrouzņēmumu nodokļa maksātājiem par darbiniekiem būs jāveic minimālās VSAOI. 2017.gadā tās būs jāveic trīs ceturtdaļu apmērā no minimālās mēneša darba algas jeb no 285 eiro. Piemēram, ja VSAOI likme ir 34,09%, tad minimālais VSAOI maksājums 2017.gadā būs 97,16 eiro. Attiecīgi minimālais nodoklis 2017.gadā kopumā būs 1165,92 eiro, bet ceturksnī - 291,48 eiro pat tad, ja mikrouzņēmumā nebūs neviena algota darbinieka, jo par tādu uzskata uzņēmuma īpašnieku, SIA dalībnieku un prokūristu. Turklāt šie maksājumi jāveic neatkarīgi no uzņēmuma apgrozījuma, darbinieku darba algas lieluma un fakta, vai darbinieks ir sociāli apdrošināts vēl kādā citā darbavietā.

Saistībā ar attiecīgajiem grozījumiem turpmāk mikrouzņēmumu deklarācijā katru mēnesi būs jānorāda arī par katru darbinieku aprēķinātās VSAOI. Turklāt, ja mikrouzņēmumu nodokļa maksātājs kārto grāmatvedību divkāršā ieraksta sistēmā, tad kontu plānā būs jāievieš papildu grāmatvedības konti - norēķini par VSAOI un aprēķinātās VSAOI par darba samaksu.

Lai uzņēmējiem palīdzētu izprast gaidāmās pārmaiņas, «Swedbank» Finanšu institūts ir izstrādājis rīku, ar kura palīdzību ikviens mikrouzņēmējs var aprēķināt paredzamo ietekmi uz nodokļu nomaksu. Tas pieejams mājaslapā «www.businessnetwork.lv».

Aptauja veikta 2016.gada oktobrī uzņēmumu tīklā «Swedbank Business Network», aptaujājot gandrīz 100 mikrouzņēmumu nodokļa maksātājus.

Pēc aktīvu apmēra «Swedbank» ir lielākā banka Latvijā.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Svarīgākais
    Uz augšu