Uzņēmēji: Valstij jādomā par viesstrādniekiem kā darbaspēka problēmas risinājumu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Valstij jādomā par viesstrādniekiem kā darbaspēka trūkuma problēmas risinājumu, šodien «SEB bankas» rīkotajā preses konferencē par Baltijas lielo uzņēmumu finanšu direktoru aptaujas rezultātiem atzina uzņēmēji.

«SEB bankas» aptaujā noskaidrots, ka visās trijās Baltijas valstīs pieaugs pieprasījums pēc darbaspēka. Pērn veiktajā aptaujā 21% Latvijas uzņēmumu finanšu direktoru atzina, ka pieprasījums pēc darbaspēka pieaugs, bet šogad šādu viedokli pauž 25%. Igaunijā pērn par darbaspēka pieprasījuma pieaugumu runāja 26%, bet šogad - 33%. Savukārt Lietuvā situācija ir atšķirīga, jo šogad pieprasījuma pēc darbaspēka pieaugumu pauž 43%, turpretī pērn tie bija 29%.

Uzņēmuma «Elko Grupa» direktors Svens Dinsdorfs pauda viedokli, ka patlaban jautājums par viesstrādnieku piesaisti ir zināms tabu, tomēr viņš aicina politiķus aktīvāk risināt šo jautājumu.

«Arī uzņēmumiem šajā jautājumā ir jābūt aktīvākiem un jāveicina plašākas diskusijas, jo ir skaidrs, ka drīz fiziski pietrūks darbaspēka. «Elko grupa» reiz pētīja iespējas piesaistīt darbaspēku no citām valstīm, taču sapratām, ka procedūra ir sarežģīta. Uzskatām, ka uzņēmumiem ir jābūt iespējai piesaistīt viesstrādniekus un valstij ir jānodrošina šāds mehānisms,» uzsvēra Dinsdorfs.

Arī «Food Union» grupas viceprezidents Normunds Staņēvičs pauda atbalstu idejai par iespēju uzņēmumiem piesaistīt viesstrādniekus, jo viņa ieskatā tādējādi var risināt problēmas, kas saistītas ne tikai ar augsti kvalificēta, bet arī mazkvalificēta darbaspēka pieejamību.

«Šis ir politiskās gribas jautājums. Tāpat ir skaidrs, ka arī Latvijas sabiedrība nav īsti gatava. Tomēr mums ir jāstrādā ar politiķiem, lai veidotu likumdošanas bāzi, kā arī jārunā ar paziņām, draugiem un kolēģiem, lai skaidrotu sabiedrības integrācijas jautājuma nozīmi kopējās labklājības celšanā,» pauda Staņēvičs.

Kā ziņots, no Baltijas valstu lielo uzņēmumu finanšu direktoriem visoptimistiskākie ir Lietuvā, secināts «SEB bankas» veiktajā ikgadējā Baltijas valstu lielo uzņēmumu finanšu direktoru aptaujā.

«SEB bankas» valdes loceklis Ints Krasts šodien žurnālistus informēja, ka visu trīs Baltijas valstu lielo uzņēmumu finanšu direktori ir noskaņoti optimistiski, vērtējot gan biznesa vidi, gan sava uzņēmuma finansiālo stāvokli. Lai arī finanšu direktori Latvijā un Igaunijā ir noskaņoti pozitīvi, tomēr Lietuvā optimisms ir lielāks.

Tajā pašā laikā aptaujā secināts, ka Baltijas valstu lielo uzņēmumu lielākie izaicinājumi ir pieprasījums pēc produktiem un pakalpojumiem, kvalificēta darbaspēka pieejamība un darba samaksas tendences.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu