Līdz 15.decembrim var pieteikt statusa maiņu uz mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja statusu vai atteikties no tā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Šobrīd jau reģistrētiem uzņēmumiem un fiziskām personām - saimnieciskās darbības veicējiem, kuri ar 2017.gada 1.janvāri vēlas iegūt mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja statusu, līdz šī gada 15.decembrim ir iespēja vērsties ar pieteikumu Valsts ieņēmumu dienestā (VID), informēja VID.

Tāpat līdz 15.decembrim ar pieteikumu VID var vērsties arī tie uzņēmumi un fiziskās personas - saimnieciskās darbības veicēji, kuri vēlas atteikties no šī statusa, sākot ar 2017.gada 1.janvāri.

Esošajiem mikrouzņēmumu nodokļa maksātājiem, kuri arī nākamgad vēlas saglabāt šo statusu, pieteikums VID nav jāsniedz.

Pieteikumus var aizpildīt brīvā formā un nosūtīt VID pa pastu vai iesniegt VID Elektroniskajā deklarēšanas sistēmā (EDS) kā nestrukturētu dokumentu.

VID atgādina, ka par mikrouzņēmumu nodokļa maksātāju var kļūt: individuālais komersants, individuālais uzņēmums, zemnieka vai zvejnieka saimniecība, fiziskā persona, kas reģistrēta VID kā saimnieciskās darbības veicējs, sabiedrība ar ierobežotu atbildību (SIA).

Lai varētu maksāt mikrouzņēmuma nodokli, ir jāatbilst vairākiem kritērijiem, piemēram, dalībnieki ir fiziskās personas, apgrozījums kalendārajā gadā nepārsniedz 100 000 eiro, darbinieku skaits jebkurā brīdī ir ne lielāks par pieciem darbiniekiem, bet SIA valdes locekļi ir tikai mikrouzņēmuma darbinieki, proti, valdes loceklis ir mikrouzņēmuma īpašnieks vai persona, ar kuru noslēgts darba līgums.

Gadījumos, ja fiziskā persona ir dalībnieks vairākās SIA, tad tikai vienai no šīm SIA ir tiesības izvēlēties maksāt mikrouzņēmumu nodokli. Savukārt, ja fiziskā persona ir SIA dalībnieks un zemnieka vai zvejnieka saimniecības īpašnieks vai individuālais komersants, vai ir reģistrēts VID kā saimnieciskās darbības veicējs, tad tiesības izvēlēties maksāt mikrouzņēmumu nodokli ir tikai vienai no šīm saimnieciskās darbības formām.

VID vērš uzmanību, ka saskaņā ar Mikrouzņēmumu nodokļa likumu mikrouzņēmums ir tiesīgs izvēlēties maksāt mikrouzņēmumu nodokli tikai gadījumos, ja mikrouzņēmuma darbinieka ienākums attiecīgajā mikrouzņēmumā nepārsniedz 720 eiro mēnesī.

Savukārt tie uzņēmumi vai fiziskās personas - saimnieciskās darbības veicēji, kuri savu saimniecisko darbību reģistrē pirmo reizi, mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja statusu var iegūt vienlaikus ar reģistrāciju Uzņēmumu reģistra attiecīgajā reģistrā, piesakoties mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja statusa iegūšanai. Fiziskā persona mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja statusu var iegūt, vienlaikus ar reģistrāciju saimnieciskā darba veicēja statusā, aizpildot īpaši tam paredzētu pieteikuma veidlapu un iesniedzot to VID.

Plašāka informācija par mikrouzņēmuma nodokli pieejama VID mājaslapā sadaļā «Nodokļi/Mikrouzņēmumu nodoklis».

LETA jau ziņoja, ka pretēji sākotnēji plānotajam šogad tomēr tiek saglabāts 9% nodoklis mikrouzņēmumiem ar apgrozījumu līdz 100 000 eiro gadā, kā arī nav noteiktas nozares, kurās nevarēs darboties mikrouzņēmumi.

Mikrouzņēmuma nodokļa maksātājam līdz 2018.gada 15.decembrim būs jāpārreģistrējas kādā no pastāvošajiem nodokļu maksāšanas režīmiem, paredz 27.septembrī valdībā akceptētais Mikrouzņēmumu nodokļa likuma grozījumu projekts.

Likuma grozījumi paredz, ka mikrouzņēmuma nodokļa maksātājam līdz 2018.gada 15.decembrim būs jāpārreģistrējas kādā no pastāvošajiem nodokļu maksāšanas režīmiem, ja tas vēlēsies turpināt saimniecisko darbību pēc 2018.gada 31.decembra.

Ja mikrouzņēmuma nodokļa maksātājs līdz 2018.gada 15.decembrim nebūs pārreģistrējies kādā no pastāvošajiem nodokļu maksāšanas režīmiem, tas atkarībā no juridiskās formas kļūs par uzņēmumu ienākuma nodokļa vai iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātāju.

Tiesa, uzņēmumi un saimnieciskās darbības veicēji, kas darbojas jau pašlaik, 2017.gadā vairs nevarēs iesniegt pieteikumu, lai par mikrouzņēmumu nodokļa maksātāju kļūtu 2018.gadā. Plānots, ka 2018.gadā būs stājies spēkā jaunais nodokļu režīms uzņēmējdarbības uzsācējiem, kuru pašlaik izstrādā Ekonomikas ministrija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu