Latvijā aktivizējas bērza apaļkoku iepircēji no Ķīnas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone / LETA

Patlaban Latvijā jūtami aktivizējušies bērza finierkluču iepircēji no Ķīnas, līdz ar to kokapstrādes uzņēmumi septembrī palielinājuši šīs produkcijas iepirkuma cenas, zināja Meža nozares informācijas centrā.

Centrā norādīja, ka rudens un ziemas sezona pēdējo divu gadu laikā kļuvusi par periodu, kad Ķīnas uzņēmumu pārstāvji aktivizē bērza finierkluču iepirkumu Latvijas tirgū, jo vēsajos laikapstākļos apaļkoki tiek transportēti ar kuģiem uz Ķīnu ar minimāliem kvalitātes zudumiem, kas ir grūti paveicams vasarā. Tomēr šogad septembrī kokapstrādes uzņēmumi informē par īpaši izteiktu konkurenci ar bērza finierkluču pircējiem, kas nopirktos apaļkokus eksportē uz Ķīnu, turklāt, tā kā pieprasījums pieaug, atsevišķi kokapstrādes uzņēmumi, īpaši Vidzemes reģionā, septembrī bija spiesti palielināt bērza finierkluču iepirkumu cenas.

Piemēram, SIA «Ibiza» Rīgas konteineru terminālī piedāvātās cenas septembrī bija no 75 eiro par B klases bērzu ar diametru līdz 25 centimetriem līdz 135 eiro par kubikmetru par A klases bērzu ar diametru virs 26 centimetriem. Savukārt SIA «Privātbūve» publiskā piedāvājuma cenas svārstījās no 60 līdz 78 eiro par B klases finierkluču kubikmetru. Vēl pirms mēneša šīs cenas bija par apmēram 2% zemākas. Tikmēr lielie finiera ražošanas uzņēmumi saskaņā ar publiski pieejamajiem datiem savas cenas pagaidām atstājuši bez izmaiņām.

Kopumā septembrī B klases bērza finierkluču ar diametru līdz 25 centimetriem vidējā iepirkuma cena bija 61,37 eiro par kubikmetru salīdzinājumā ar 60,71 eiro augustā, 60,01 eiro jūlijā, 60,63 eiro jūnijā un 60,77 eiro - šā gada maijā.

Saskaņā ar Meža nozares informācijas centra aplēsēm, kopumā šā gada astoņos mēnešos Latvija eksportējusi uz Ķīnu 167 000 kubikmetru apaļkoku.

Kā ziņots, 2015.gadā Latvijas meža nozares kopējā eksporta vērtība sasniedza 2,01 miljardu eiro, kas ir 1,6% pieaugums salīdzinājumā ar 2014.gadu

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu