Aptauja: 69% uzņēmumu saskārušies ar darbinieku ļaunprātīgu rīcību

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Pēdējā gada laikā 69% organizāciju un uzņēmumu saskārušies ar ļaunprātīgu darbinieku rīcību, kas saistīta ar datu zādzībām vai to bojāšanu, liecina tehnoloģiju uzņēmuma «Accenture» un «HfS Research» aptauja.

Tajā secināts, ka puse jeb 50% aptaujas dalībnieku kā lielāko ārējo draudu uzskata organizēto kibernoziedzību. Nedaudz mazāk jeb 43% respondentu atbildēja, ka vislielākais risks datu noplūdē būtu uzņēmuma vai organizācijas reputācijas zaudēšana, bet 37% minēja bailes pazaudēt būtisku informāciju par klientiem.

Vairāk nekā 54% respondentu atzina, ka uzņēmuma vai organizācijas darbinieki nav gatavi preventīvi novērst drošības incidentus vai datu noplūdes gadījumus. Nedaudz mazāk jeb 42% norādīja uz papildu budžeta nepieciešamību, lai pieņemtu darbā kvalificētus drošības speciālistus vai nodrošinātu darbinieku apmācības. 76% atzina, ka būtu vajadzīgs veikt papildu uzlabojumus, lai nodrošinātu pilnvērtīgu drošības risku izvērtēšanu. Bez ievērības nevar atstāt arī sadarbības partneru drošības pārbaudes - tās tiek veiktas vidēji tikai 35% līdz 57% no visiem uzņēmuma vai organizācijas sadarbības partneriem.

«Ugunsmūri un šifrēšana ir galvenās tehnoloģijas, kuras šobrīd tiek izmantotas, lai aizsargātu informāciju un cīnītos ar kiberdraudiem. Tuvākajos gados aizvien lielāka ietekme cīņā ar kiberdraudiem būs mākslīgajam intelektam, datu anonimizēšanai, uzvedības analīzei kibertelpā un automatizācijai. Tāpat būtiskas ir un vienmēr būs labi plānotas darbinieku apmācības, kā arī augstākās vadības atbalsts un sapratne kiberdrošības jautājumos,» norāda «Accenture» Drošības pakalpojumu nodaļas vadītājs Latvijā Intars Garbovskis.

Liela daļa jeb 70% aptaujāto atzina, ka uzņēmumos vai organizācijās ir neadekvāts finansējums tieši kiberdrošības tehnoloģijām, speciālistu piesaistei un darbinieku apmācībām. Trešdaļa jeb 35% tic, ka vadība sevi nesaista ar drošības jautājumiem. Gandrīz tikpat jeb 36% uzskata, ka vadība investīcijas drošībā uztver kā nevajadzīgus izdevumus, 43% respondentu piekrita apgalvojumam, ka apmācības kiberdrošībā un iekšējā uzņēmuma kultūrā ir kritiski svarīgas veiksmīgas uzņēmējdarbības nodrošināšanai.

«Accenture» šā gada pētījumā piedalījās vairāk nekā 200 uzņēmumu un organizāciju pārstāvji no visas pasaules.

«Accenture» ir starptautisks vadības konsultāciju, tehnoloģisko pakalpojumu un ārpakalpojumu uzņēmums. Uzņēmumā strādā vairāk nekā 375 000 cilvēku, kas apkalpo klientus vairāk nekā 120 pasaules valstīs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu