Būvniecības izmaksas trešajā ceturksnī Latvijā - vidēji tādas pašas kā pirms gada

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: NEIL HALL / REUTERS

Būvniecības izmaksas šogad trešajā ceturksnī salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo laika periodu Latvijā nav mainījušās, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Tostarp strādnieku darba samaksa salīdzinājumā ar 2016.gada trešo ceturksni pieaugusi par 4,6%, izmaksas mašīnu un mehānismu uzturēšanai un ekspluatācijai - par 1,6%, bet būvmateriālu cenas samazinājušās par 2,6%.

Savukārt šogad trešajā ceturksnī, salīdzinot ar šā gada otro ceturksni, kopējais būvniecības izmaksu līmenis palielinājies par 0,3%. Tostarp būvmateriālu cenas pieaugušas par 0,1%, strādnieku darba samaksa - par 1,2%, bet izmaksas mašīnu un mehānismu uzturēšanai un ekspluatācijai - par 0,3%.

Šogad septembrī salīdzinājumā ar 2015.gada septembri būvniecības izmaksas augušas par 0,1%. Strādnieku darba samaksa gada laikā palielinājusies par 4,3%, mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas - par 1,9%, bet būvmateriālu cenas sarukušas par 2,4%.

Septembrī būvniecības izmaksu vidējo līmeni visvairāk ietekmēja darba samaksas pieaugums apdares būvdarbu strādniekiem (jumiķiem, apmetējiem, sanitārtehniķiem un citiem).

Savukārt šogad septembrī, salīdzinot ar augustu, būvniecības izmaksu līmenis Latvijā pieaudzis par 0,1%. Tostarp būvmateriālu cenas, kā arī mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas nav būtiski mainījušās, bet strādnieku darba samaksa palielinājusies par 0,5%.

Šogad datus par būvniecības resursu cenām sniedz apmēram 180 būvuzņēmumu un vairāk nekā 30 tirdzniecības uzņēmumu. Būvizmaksu indeksa aprēķinos papildus tiek izmantotas arī būvmateriālu cenas, ko uzņēmumi sniedz rūpniecības ražotāju un importa cenu indeksu aprēķiniem.

Cenu apsekojuma izlasē iekļauti būvuzņēmumi, kam 2015.gadā bija lielākais pašu spēkiem veiktais būvdarbu apmērs. Tostarp 74% no apsekotajiem uzņēmumiem pašu spēkiem veikto darbu apmērs pārsniedza vienu miljonu eiro gadā, no tiem 33% uzņēmumu darbu apmērs bija virs pieciem miljoniem eiro gadā. Tirdzniecības uzņēmumu atlases kritērijs ir to apgrozījuma lielums un specializācija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu