Beļģijā vienojas par CETA: tas tomēr varētu tikt parakstīts nākamnedēļ

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Beļģijas politiskajiem līderiem tomēr izdevies panākt vienošanos par Kanādas un Eiropas Savienības brīvās tirdzniecības līgumu (CETA), kas nozīmē, ka nākamajā nedēļā tas tomēr varētu tikt parakstīts, paziņojis Beļģijas premjerministrs Šarls Mišels.

BBC raksta, ka vienošanās panākta pēdējā brīža politisko sarunu rezultātā ar franciski runājošā Valonijas reģiona pārstāvjiem.

To, ka vienošanās ir panākta, tūlīt pēc tam apstiprināja arī Valonijas premjerministrs Pols Maņets.

Pārējo 27 ES dalībvalstu un Kanādas amatpersonām vēl jāizskata vienošanās teksts, pirms līgumu varēs parakstīt.

Kā ziņots, Eiropas Savienība (ES) atcēla ceturtdien Briselē plānoto bloka un Kanādas samitu, kurā bija paredzēts parakstīt ES un Kanādas brīvās tirdzniecības līgumu (CETA), jo Beļģijas politiskie līderi nebija panākuši izeju no strupceļa, kas neļauj parakstīt līgumu.

Lai CETA, kura izstrādāšanai pagājuši septiņi gadi, tiktu parakstīts, šīs līgums jāatbalsta visām 28 ES dalībvalstīm. Līdz šim to nav apstiprinājusi vienīgi Beļģija.

Beļģijas federālā valdība nebija spējusi pārliecināt franciski runājošo Valonijas reģionu par labu CETA atbalstam. Beļģijas konstitūcija paredz, ka šis līgums jāatbalsta visiem šīs valsts reģioniem un lingvistiskajām kopienām.

Valonijā pastāv bažas, ka CETA rezultātā tiks vājināti darba un vides standarti, turklāt tiks apdraudēta arī reģiona lauksaimniecības industrija. Zināma loma CETA sāgā bijusi arī sāncensībai starp Valonijas sociālistu līderiem un federālo centriski labējo koalīciju.

Sarunas par CETA tika pabeigtas jau 2014.gadā, taču, Eiropā pieaugot pretestībai, tā ieviešana tika kavēta. Līgums apvienotu 500 miljonus cilvēku apdzīvoto ES ar pasaulē desmito lielāko ekonomiku.

Līguma pretinieki uzstāj, ka tas dod pārlieku lielu varu daudznacionālajām kompānijām, kā arī apdraud vides un patērētāju aizsardzības standartus.

Aktīvisti arī norāda, ka CETA rada bīstamu precedentu, kas pavērs ceļu līdzīga līguma noslēgšanai starp ES un ASV jeb TTIP.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu