Saeima tomēr atbalsta pilnīgu alkoholisko dzērienu «divlitreņu» izskaušanu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/LETA

Saeima šodien otrajā lasījumā atbalstīja priekšlikumu grozījumiem Alkoholisko dzērienu aprites likumu otrajā lasījumā, kas faktiski paredz aizliegt tirgot jebkādus alkoholiskos dzērienus pudelēs, kuru tilpums lielāks par vienu litru. Saeima šodien otrajā lasījumā atbalstīja priekšlikumu grozījumiem Alkoholisko dzērienu aprites likumā, kas faktiski paredz aizliegt tirgot alkoholiskos dzērienus plastmasas pudelēs, kuru tilpums lielāks par vienu litru. Šāds ierobežojums attieksies uz alu, raudzētiem dzērieniem un pārējiem alkoholiskajiem dzērieniem, ko ražo, sajaucot kopā vairākus alkoholiskos dzērienus.

Savukārt tos nepiemērot varēs tad, ja iepakojums izgatavots no stikla, keramikas, koka vai metāla, kā arī gadījumos, ja šos dzērienus tirgos ražošanas vietās. Uz vīnu ierobežojumi neattieksies, skaidroja parlamentā.

Parlamentam gan vēl šie likuma grozījumi būs jāskata trešajā lasījumā.

Saskaņā ar Saeimas šodien otrajā lasījumā atbalstīto likuma grozījumu versiju, alu nevarēs pārdot iepakojumos virs 0,5 litriem, ja tā absolūtā spirta daudzums pārsniegs 5,8 tilpumprocentus. Savukārt, ja absolūtā spirta daudzums alkoholiskajā dzērienā nepārsniegs 5,8 tilpumprocentus, tā iepakojuma tilpums vienalga nedrīkstēs pārsniegt vienu litru, paredz šodien otrajā lasījumā atbalstītā likuma grozījumu versija.

Līdz ar to Saeima atbalstīja deputāta Imanta Parādnieka (VL-TB/LNNK) priekšlikumu, bet noraidīja Ingmāra Līdakas (ZZS) priekšlikumu, kuru Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputāti gan bija atbalstījuši.

Iepriekš konceptuāli tika atbalstīts kompromisa variants, kas nozīmēja, ka tā dēvētās divlitrenes netiek aizliegtas pavisam. Bija iecerēts, ka, ja alkoholiskā dzēriena absolūtā spirta daudzums nepārsniedz 5,8 tilpumprocentus, tad to drīkstētu tirgot arī iepakojumā, kura tilpums ir lielāks par vienu litru.

Kamēr šādu kompromisa variantu vismaz daļēji atbalstīja alus ražotāji, vairāki deputāti teica, ka ilgtermiņā būtu jāaizliedz divu litru tilpums vispār. Taču deputātu vidū vēl nebija vienprātības par to, vai tilpuma slieksnis būtu jānosaka puslitrs vai litrs.

Plānots, ka grozījumi varētu stāties spēkā 2017.gada 1.septembrī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu