EP deputāti prasa ES līmeņa ierobežojumus rūpnieciskajām transtaukskābēm pārtikā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Eiropas Parlamenta (EP) deputāti ar pārliecinošu balsu pārsvaru mudina Eiropas Savienībai (ES) noteikt obligātus ierobežojumus rūpnieciski ražotajām transtaukskābēm. Kā informēja EP preses sekretāre Latvijā Signe Znotiņa-Znota, transtaukskābes iedzīvotāji galvenokārt uzņem, lietojot rūpnieciski ražotas daļēji hidrogenētas augu eļļas.

EP deputāti norādīja, ka fakts, ka tikai viens no trim patērētajiem ES zina par transtaukskābēm, apliecina, ka ar informāciju marķējumā vien nav pietiekami līdzēts.

Šī iemesla dēļ Eiropas Komisijai (EK) jāierosina ES līmeņa juridiski saistoši ierobežojumi rūpnieciski ražoto transtaukskābju saturam visos pārtikas produktos - vēlams divu gadu laikā, norāda deputāti.

EP deputāti kā pierādījumu minēja Dāniju, kur 2003.gadā ar likumu nacionālā līmenī ierobežotais transtaukskābju saturs eļļā un taukos līdz 2% ļāvis ievērojami samazināt mirstības gadījumus, ko izraisa sirds un asinsvadu slimības.

Transtaukskābes mēdz izmantot lētākā pārtikā, kas nozīmē, ka cilvēki ar zemākiem ienākumiem ir visvairāk pakļauti pārtikas produktiem ar augstāku transtaukskābju saturu. Tas savukārt palielina iespēju pieaugt nevienlīdzībai veselības jomā, norādīja EP deputāti.

Rezolūcija tika pieņemta ar 586 balsīm «par», 19 «pret» un 38 atturoties.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu