ES atbalsta priekšlikum par papildu 600 miljonu piešķiršanu piena nozarei

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Eiropas Parlaments (EP) apstiprinājis Eiropas Savienības (ES) 2017.gada budžetu, kā arī rezolūciju par daudzgadu budžeta 2014.-2020.gada vidusposma novērtēšanu, kurā atbalstīts priekšlikums par papildu līdzekļu 600 miljonu eiro apmērā piešķiršanu piena nozarei.

Priekšlikums, lai palīdzētu lauksaimniekiem pārvarēt pastāvošās grūtības tirgū, nāca no Latviju pārstāvošās EP deputātes Ineses Vaideres (V). Kā skaidroja viņas birojā, EP deputāti neatbalsta ES Padomes ieceri budžetu samazināt un iestājas par 161,8 miljardu eiro budžetu, kas ir par 5,4 miljardiem vairāk, salīdzinot ar Padomes priekšlikumu.

«Strādājot pie ES budžeta, uzstāju uz to, lai finansējums tiktu palielināts lauksaimniecībai un ārējo robežu aizsardzībai, bet samazināts tas netiktu kohēzijai, zinātnei un pētniecībai,» skaidroja Budžeta komitejas deputāte Vaidere.

Vienlaikus politiķe norādīja, ka būtiski ir saglabāt līdzsvara principu starp ilgtermiņa prioritātēm - konkurētspēju, izaugsmi, nodarbinātību un jaunajiem izaicinājumiem, piemēram, migrāciju un drošību, kuriem gan nākamā gada budžetā, gan turpmākajos gados nepieciešams rast papildu līdzekļus.

«Lai finansētu pieaugošās vajadzības, ir nepieciešami papildu līdzekļi, jo ārkārtas izdevumu finansēšana nedrīkst notikt uz kohēzijas un lauksaimniecības rēķina,» viņa uzsvēra.

Tāpat deputāti pozitīvi vērtē Eiropas Stratēģisko investīciju fondu (EFSI), no kura labumu drīzumā sagaidīs inovatīvie uzņēmumi Latvijā. Tomēr Vaidere uzskata, ka jāpalielina fonda aktivitāte mūsu reģionā, jo nav pieļaujams, ka 92% no fonda investīcijām nonākuši Rietumeiropas valstīs.

«Esmu gandarīta, ka kolēģi atbalstīja manus ierosinājumus fonda darbības uzlabošanai tieši mazajās dalībvalstīs, tostarp Latvijā,» sacīja deputāte, piebilstot, ka arī pēc 2020.gada jāsaglabā granti, jo mazām ekonomikām tomēr ir grūtāk piesaistīt investorus.

Vaidere gan piebilda, ka šobrīd nav zināms, kā ES budžetu ilgtermiņā ietekmēs Lielbritānijas izstāšanās, jo tas lielā mērā būs atkarīgs no tā, uz kādiem pamatiem tiks veidotas abpusējās attiecības.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu