Saeimas komisijas vadītājs: Būtisks nosacījums «airBaltic» attīstībai ir stratēģiskā investora piesaiste

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Būtisks nosacījums Latvijas nacionālās aviokompānijas «airBaltic» tālākajai attīstībai ir stratēģiskā investora piesaiste, šodien pēc Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēdes sacīja tās priekšsēdētājs Andris Bērziņš (ZZS).

Komisija šodien uzklausīja SIA «KPMG Baltics» ziņojumu par «airBaltic» darbības rezultātiem un biznesa plānu, kā arī 2015.gada decembrī valsts piešķirtā aizdevuma aviokompānijai izlietojuma atskaiti.

Bērziņš pauda, ka secinājumi pēc visu pušu uzklausīšanas ir galvenokārt pozitīvi. «airBaltic» ir perspektīvs uzņēmums, kas attīstās un varētu būt stabili pelnoša kompānija.

Pēc viņa teiktā, arī «KPMG Baltics» nebija kritisks par uzņēmuma darbību. Tiek ievērotas normas, kādas ir arī citās starptautiskās aviokompānijās.

Vienlaikus Bērziņš apliecināja, ka komisija pie «airBaltic» jautājuma atgriezīsies arī nākamgad, kad kompānijas floti jau vajadzētu būt papildinājušām pirmajām Kanādas ražotāja «Bombardier» CS300 lidmašīnām, kas uzņēmumam ļaus pārvadāt vairāk pasažieru, darīt to komfortablāk, kā arī veikt tālākus lidojumus. Pirmās jauno lidaparātu piegādes kavējas.

Komisijas vadītājs uzsvēra, ka būtisks nosacījums kompānijas tālākai attīstībai ir stratēģiskā investora piesaiste, kurai atlicis viens gads.

Aģentūra LETA jau rakstīja, ka Satiksmes ministrija (SM) pēc valdības uzdevuma piesaistīja neatkarīgu ekspertu, lai veiktu «airBaltic» 2011. līdz 2015.gada darbības padziļināto izpēti. Tās rezultātā bija jāvērtē «airBaltic» padomes un valdes darbība, nodrošinot aviokompānijas finanšu darbību, juridisko lietu vešanu, kā arī komercdarbību.

Atbilstoši SM paustajam «KPMG Baltics» veiktajā «airBaltic» padziļinātajā izpētē netika konstatēti likuma pārkāpumi vai neatbilstoša amatpersonu rīcība. Izpētes rezultātā tika izteikts ieteikums nodrošināt vienlīdzīgu attieksmi pret visiem akcionāriem atbilstoši Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) vadlīnijām, izstrādāt un ieviest formālu ziņošanas sistēmu. Lai padarītu efektīvāku uzņēmuma pārvaldību, «KPMG Baltics» iesaka pārskatīt un samazināt uzraudzības institūciju iesaistes līmeni operatīvo lēmumu pieņemšanā.

Tāpat «KPMG Baltics» iesaka laikus izvērtēt «airBaltic» ilgtermiņa attīstības stratēģiju.

Valdība uzdeva SM veikt aviokompānijas darbības padziļināto izpēti pēc pretrunīgi vērtētās investora piesaistes uzņēmumam.

Vēstīts arī, ka maija sākumā tika pabeigta «airBaltic» pamatkapitāla palielināšana, tam sasniedzot 256,473 miljonus eiro. Pēc pamatkapitāla palielināšanas Latvijas valstij pieder aptuveni 80% «airBaltic» akciju, bet jaunajam investoram «Aircraft Leasing 1», kura valdes priekšsēdētājs ir privātais ieguldītājs Ralfs Dīters Montāgs-Girmess, pieder aptuveni 20% akciju. «Aircraft Leasing 1» pieder Īrijā reģistrētajai kompānijai «IALH LIMITED».

Atbilstoši Latvijas valdības un Montāga-Girmesa parakstītajam līgumam viņš marta beigās «airBaltic» ieguldīja apmēram 52 miljonus eiro, savukārt valsts investējusi 80 miljonus eiro, «airBaltic» kapitalizējot Valsts kases aizdevumu.

Pēc finanšu investora piesaistes ar Ministru prezidenta rīkojumu pērn rudenī izveidota darba grupa, kas strādā pie stratēģiskā investora piesaistes «airBaltic». Valdība oktobrī atbalstīja konsultanta piesaisti «airBaltic» stratēģiskā investora izvēlei.

Konsultanta darba uzdevums būs piesaistīt «airBaltic» stratēģisko investoru, vienlaikus saglabājot lidostu «Rīga» par galveno «airBaltic» bāzi, kā arī paredzot, ka galamērķu un pasažieru skaitam jāsaglabājas 2016.gada līmenī. Vienlaikus pastāv nosacījums, ka Latvijas valsts saglabā ietekmi būtiskāko stratēģisko lēmumu pieņemšanā. Konsultanta izvēle paredzēta no starptautiskām konsultāciju kompānijām, kurām ir pieredze aviācijas nozarē.

«airBaltic» nodrošina tiešos lidojumus no Rīgas uz aptuveni 60 galamērķiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu