SPRK: «Latvijas Gāzei» joprojām ir pienākums nodrošināt trešo pušu piekļuvi infrastruktūrai

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

AS «Latvijas Gāze» joprojām ir pienākums nodrošināt trešo pušu piekļuvi dabasgāzes infrastruktūrai, pavēstīja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā (SPRK). Pēc tajā paustā, atsevišķi tiesas secinājumi, kuri nav rezultējušies «Latvijas Gāzei» labvēlīga tiesas lēmuma veidā, neatceļ vai negroza pienākumus, kuri izriet no normatīvajiem aktiem un SPRK lēmumiem.

«Ņemot vērā, ka Administratīvā apgabaltiesa ir noraidījusi «Latvijas Gāzes» pieteikumu par pagaidu noregulējumu, «Latvijas Gāzei» joprojām ir pienākums nodrošināt trešo pušu piekļuvi dabasgāzes pārvades un sadales infrastruktūrai. Tas izriet no Enerģētikas likuma un SPRK līdz šim pieņemtajiem lēmumiem,» skaidroja regulatorā.

«Šobrīd joprojām ir spēkā gan Enerģētikas likuma normas, gan regulatora apstiprinātie dabasgāzes pārvades sistēmas lietošanas noteikumi, saskaņā ar kuriem «Latvijas Gāzei» ir pienākums nodrošināt trešo pušu piekļuvi. Tāpat spēkā ir visi regulatora pieņemtie lēmumi, kas attiecas uz šo «Latvijas Gāzei» noteikto pienākumu izpildi. Neviens no tiem nav atcelts, un neviena lēmuma darbība nav apturēta,» uzsvēra SPRK padomes priekšsēdētājs Rolands Irklis.

Regulatorā atgādināja, ka 2016.gada 2.maijā SPRK saņēma «Latvijas Gāzes» iesniegumu ar lūgumu piešķirt pagaidu atkāpi vismaz līdz 2017.gada 3.aprīlim trešo pušu tiesībām izmantot dabasgāzes pārvades un sadales sistēmu. Izvērtējot esošo situāciju atbilstoši normatīvo aktu prasībām, SPRK padome 2016.gada 25.augustā lēma par atteikumu pagaidu atkāpes piešķiršanai, savukārt «Latvijas Gāze» šo lēmumu apstrīdēja Administratīvajā apgabaltiesā, vienlaikus lūdzot piemērot pagaidu noregulējumu. Tiesa nolēma noraidīt «Latvijas Gāzes» pieteikumu par pagaidu noregulējuma piemērošanu.

Savukārt «Latvijas Gāze» pagājušajā nedēļā, atsaucoties uz tiesas lēmumu, informēja, ka SPRK nebija pamata izdot normatīvo aktu, kas uzliek pienākumu «Latvijas Gāzei» atļaut piekļuvi trešajām pusēm, tostarp AS «Latvenergo».

Administratīvā apgabaltiesa norāda, ka SPRK nebija pamata vērtēt pagaidu atkāpes piešķiršanu pēc būtības - «Latvijas Gāze» prasīja vienīgi ierobežot galalietotāju tiesības izvēlēties tirgotāju, kas ir ierobežotas ar Enerģētikas likuma pārejas noteikumiem līdz 2017.gada 3.aprīlim. Tomēr tieši tāpēc, ka apgabaltiesas ieskatā SPRK nebija pamata pieņemt minēto lēmumu, tiesa vienlaikus noraidījusi pieteikumu par pagaidu noregulējuma piemērošanu - šī lēmuma darbības apturēšanu. Līdz ar to tiesvedība starp «Latvijas Gāzi» un SPRK lietā vēl turpināsies.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu