Elektroenerģijas biržas Latvijas cenu apgabalā kāpj cenas; Igaunijas - sarūk

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Pagājušajā nedēļā salīdzinājumā ar nedēļu iepriekš biržas «Nord Pool» Latvijas un Lietuvas cenu apgabalā vidējā elektroenerģijas cena nedaudz pieauga, savukārt Igaunijas zonā - mazliet saruka, liecina aģentūras LETA apkopotie dati.

Pagājušajā nedēļā elektroenerģijas vidējā «spot» cena Latvijas cenu apgabalā bija 38,59 eiro par megavatstundu, bet nedēļu iepriekš tā bija 38,4 eiro par megavatstundu.

«Nord Pool» Lietuvas cenu apgabalā pagājušajā nedēļā elektroenerģijas vidējā «spot» cena bija 38,64 eiro par megavatstundu, kamēr pirms nedēļas tā bija 38,4 eiro par megavatstundu.

Savukārt Igaunijas cenu apgabalā pagājušajā nedēļā elektroenerģijas vidējā «spot» cena bija 37,23 eiro par megavatstundu pretstatā 37,86 eiro par megavatstundu nedēļu iepriekš.

AS «Latvenergo» aģentūrai LETA skaidroja, ka pagājušajā nedēļā kopumā būtisku izmaiņu tirgus apstākļos nebija un nelielo cenu kāpumu Latvijā un Lietuvā lielā mērā veicināja par vidēji 9% mazāka elektroenerģijas importam pieejamā kapacitāte no Igaunijas un Baltkrievijas, kas tādējādi samazināja importētās elektroenerģijas apmēru no abām valstīm par vidēji 32%.

Savukārt Igaunijas tirgus apgabalā cenas visās nedēļas stundās bija vienādas ar elektroenerģijas cenām Somijas tirgū, ko turpināja nodrošināt stabila darbība «Estlink» starpsavienojumā.

Pagājušajā nedēļā Baltijā elektrostacijas saražoja 79% no šajā reģionā nepieciešamās elektroenerģijas. Visvairāk elektroenerģijas importēja Lietuva - 72% no kopējā patēriņa. Igaunija saražoja par 25% vairāk, nekā patērēja, bet Latvija importēja 3% no kopējā patēriņa.

Elektroenerģijas cena biržā veidojas, ņemot vērā pieprasījumu un piedāvājumu, ko tostarp iespaido laikapstākļi, elektrostaciju saražotās enerģijas apmērs, kā arī pārvades jaudas. Elektroenerģijas cena ir viena no četrām komponentēm, kas Latvijā veido elektroapgādes gala tarifu - tajā iekļauti arī pārvades un sadales tīkla pakalpojumi, obligātā iepirkuma komponente jeb atbalsts elektroenerģijas ražošanai no atjaunojamajiem energoresursiem un koģenerācijā, kā arī pievienotās vērtības nodoklis.

«Nord Pool» tirdzniecību veic 380 dalībnieki no 20 valstīm - 2015.gadā kopējais biržas apgrozījums bija 489 teravatstundas elektroenerģijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu