Rīgas Centrāltirgus atbrīvojas no apakšnomnieka un pārņem apsaimniekošanā slēgto teritoriju

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sintija Zandersone/LETA

AS «Rīgas Centrāltirgus», laužot līgumu, atbrīvojas no apakšnomnieka un tirdzniecības vietu iznomātājas SIA «KN un partneri» īpašnieces un iepriekšējo «KN un partneru» saistību pārņēmējas SIA «Mercados», pārņemot savā apsaimniekošanā tirgus slēgto teritoriju, sacīja Rīgas Centrāltirgus Juridiskās daļas vadītājs Māris Skudra.

Noslēgtais līgums būs spēkā vēl līdz šī gada 31.oktobrim. Skudra norādīja, ka apakšnomas līgums par Centrāltirgus slēgtās teritorijas nomu 1999.gada 1.oktobrī noslēgts starp Rīgas Centrāltirgu un «KN un partneri», savukārt 2014.gada 31.oktobrī Rīgas Centrāltirgus, «KN un partneri» un «Mercados» noslēguši pārjaunojuma līgumu, ar ko «KN un partneri» nodeva visas no 1999.gada 1.oktobra apakšnomas līguma izrietošās nomnieka saistības uzņēmumam «Mercados». Līdz ar pārjaunojuma līguma noslēgšanu «KN un partneri» atbrīvojās no visām saistībām, kas uzņēmumam bija noteiktas ar apakšnomas līgumu, bet «Mercados» iestājās apakšnomas līgumā «KN un partneru» vietā kā nomnieks.

Kā skaidroja Rīgas Centrāltirgus valdes priekšsēdētājs Andris Morozovs, lēmums par līguma laušanu ar apakšnomnieku ir pamatots ar to, ka apakšnomnieks, kura apsaimniekošanā līdz 31.oktobrim vēl būs 7700 kvadrātmetru plašā Centrāltirgus slēgtā teritorija, neesot pildījis līgumā paredzētās saistības.

«Centrāltirgus vadība iepriekš ir informējusi tirdzniecības vietas iznomātāju par to, ka viņa apsaimniekotajā teritorijā ir konstatēti vairāki būtiski pārkāpumi, kas saistīti ar nesankcionētu tirgošanos, piemēram, bez kases un bez čekiem, kā arī ar nezināmas vai nenosakāmas izcelsmes produktiem. Par to mūs informēja Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) un Valsts ieņēmumu dienests (VID), kuru veiktajās pārbaudēs pārkāpumi konstatēti. Esam vairākkārt lūguši apakšnomnieku teritorijā ieviest kārtību, taču iznomātājs to neveica,» informēja Morozovs.

Viņš arī piebilda, ka uzņēmums vairāku mēnešu garumā nav veicis arī maksājumus par nomu.

Vairākās tirdzniecības vietās nav bijusi izvietota tirgotāja identifikācijas informācija un nav bijuši identificējami tirdzniecības dalībnieki. Atsevišķās tirdzniecības vietās informācija par tirgotāju nesakrita ar personu, kas noslēgusi līgumu par tirdzniecības vietas nomu. Tirdzniecības dalībnieki veikuši tirdzniecību ar iepirktiem augļiem un dārzeņiem, bet tirdzniecības vietās nav tikuši uzstādīti elektroniskie kases aparāti, kā arī tirdzniecība notikusi nenumurētās vietās - ejā starp tirdzniecības vietām, klāstīja Morozovs.

Uzņēmumu «KN un partneri» un «Mercados» valdes loceklis Armands Gritāns aģentūrai LETA apstiprināja, ka PVD un VID pārkāpumus ir konstatējuši, tomēr viņš apgalvoja, ka «VID un PVD pārbaudes no tirgus puses, visticamāk, bijušas organizētas speciāli, pašām kontrolējošajām un uzraugošajām iestādēm par to pat nenojaušot».

Gritāns atzina, ka līgumā ar Centrāltirgu ir bijis saistošs punkts, kas paredzēja iznomātājam nodrošināt kārtību apsaimniekotajā teritorijā, tomēr vienlaikus viņš teica, ka tas esot pretrunā ar likumdošanu, jo iznomātājs jau neesot nekāda uzraugošā vai kontrolējošā iestāde. «Uzskatu, ka jebkāda veida problēmas ar tirgotājiem Centrāltirgum bija jārisina ar viņiem pašiem, nevis jāgaida, ka to darīsim mēs. Izskatās, ka šī līguma laušana tiks izmantota Morozova interesēs.»

«KN un partneru» valdes loceklis Gritāns atzīmēja, ka, pēc viņa domām, līguma laušana ir nepamatota, kā arī to, ka uzņēmums vērsīsies tiesā, lai apstrīdētu šo Centrāltirgus lēmumu.

Kā aģentūrai LETA atzina Skudra, «KN un partneru» tiesvedība nav perspektīva, jo Centrāltirgus esot rīkojies pamatoti. «Saskaņā ar noslēgto līgumu nomnieka pienākums ir organizēt tirdzniecību, nodrošinot kārtību, kas paredzēta Ministru kabineta noteikumos. Nomnieks to neveica, līdz ar to arī līgums tiek lauzts, iepriekš par to brīdinot nomnieku. Tirdzniecības organizēšanas kārtību tirgū nosaka Ministru kabineta 2010.gada 12.maija noteikumi Nr.440 «Noteikumi par tirdzniecības veidiem, kas saskaņojami ar pašvaldību, un tirdzniecības organizēšanas kārtību«.»

Lūgts komentēt turpmāko plānu attiecībā uz tirdzniecības organizēšanu slēgtajā teritorijā, Skudra teica, ka pašreizējās tirdzniecības vietas tiks saglabātas. Tāpat jau šodien Centrāltirgus izplatīs informāciju slēgtās teritorijas tirgotājiem, kuri būs aicināti no 24.oktobra slēgt nomas līgumu ar AS «Rīgas Centrāltirgus». Tirgotāji, kas būs noslēguši līgumu, varēs turpināt darbu no 1.novembra. Nomas maksa par tirdzniecības vietām tiks saglabāta pašreizējā apjomā.

Skudra uzsvēra, ka, slēdzot līgumu ar Rīgas Centrāltirgu, preventīvā nolūkā tiks pārbaudīta informācija par tirgotājiem, lai nepieļautu situāciju, ka tirgū darbojas negodprātīgi tirgotāji.

Savukārt Morozovs norādīja, ka saskaņā ar Centrāltirgus attīstības plāniem nākotnē paredzēta slēgtās teritorijas sakārtošana, iepriekš veicot izvērtējumu par teritorijā esošo ēku un tirdzniecības vietu stāvokli. Taču sīkāku informāciju par iecerēm, kas attiecas uz šīs teritorijas attīstību, Morozovs patlaban vēl nevarēja sniegt.

«Patlaban vēl nevaram neko sīkāk komentēt, jo attīstības koncepcija vēl top. Kamēr šī koncepcija nebūs izstrādāta, teritorijā nekādu būtisku izmaiņu vēl nebūs. Taču varu teikt, ka šajā vietā nākotnē paredzēts fokusēties uz stādu, dārzeņu un augļu tirgotājiem, zemniekiem, kā arī nelielā apjomā arī uz rūpniecības preču tirgotājiem,» teica Morozovs.

Kā ziņots, Gritāns iepriekš informēja, ka Rīgas Centrāltirgus, iepriekš nevienu nebrīdinot, nolēmis lauzt nomas līgumus un likvidēt aptuveni 1000 tirdzniecības vietu.

«KN un partneri» Centrāltirgus centrālajā daļā apsaimnieko aptuveni 7000 kvadrātmetru platību, uz kuras uzbūvēts ap 100 tirdzniecības kioskiem, vairākas kafejnīcas, noliktavas. Šajā teritorijā ir aptuveni 1000 tirdzniecības vietas, kuras iznomātas gan fiziskām, gan juridiskām personām, skaidroja Gritāns.

Lai protestētu pret šādu Centrāltirgus rīcību, 31.oktobrī plkst.16 Rīgas Centrāltirgū un 1.novembrī plkst.15.30 Rātslaukumā notiks protesta akcijas, informēja Gritāns.

Tāpat vēstīts, ka Rīgas Centrāltirgus vadība šī gada jūlijā tikās ar PVD speciālistiem. Tikšanās laikā Centrāltirgus vadība apņēmās izstrādāt plānu, kā preventīvi pārbaudīt pārdevējus, lai novērstu tirdzniecību bez dokumentiem un bez reģistrācijas PVD.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu