Pērn vispārējās valdības budžeta deficīts - € 309 miljoni

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Vispārējās valdības budžeta deficīts 2015.gadā bija 309 miljoni eiro jeb 1,3% no iekšzemes kopprodukta (IKP), liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) atbilstoši Eiropas kontu sistēmas (EKS 2010) metodoloģijai apkopotie dati.

Savukārt vispārējās valdības konsolidētais bruto parāds uz gada beigām bija 8846,3 miljoni eiro jeb 36,3% no IKP.

Budžeta deficīts 2015.gadā bija par 60,4 miljoniem eiro mazāks nekā gadu iepriekš. To samazināja proficīts pašvaldību konsolidētajā kopbudžetā 79,9 miljonu eiro apmērā pretēji deficītam 51 miljona eiro apmērā 2014.gadā.

Centrālās valdības budžeta deficīts 2015.gadā, salīdzinot ar iepriekšējo periodu, ir pieaudzis par 18,6 miljoniem eiro un sasniedz 421,5 miljonu eiro.

Salīdzinājumā ar Finanšu ministrijas gada pārskatā norādītajiem naudas plūsmas datiem, ka 2015.gadā konsolidētā kopbudžeta deficīts bija 373,5 miljoni eiro jeb 1,5% no IKP, CSP aprēķinātais budžeta deficīts atbilstoši «EKS 2010» metodoloģiskajām prasībām ir par 64,5 miljoniem eiro jeb 0,27% mazāks.

Atbilstoši «EKS 2010» metodoloģiskajām prasībām veiktas korekcijas, no valdības sektora bilances izslēdzot finanšu darījumus, neitralizējot ES fondu ietekmi, iekļaujot uz vispārējās valdības sektoru pārklasificēto kapitālsabiedrību datus. Koriģētas arī debitoru prasības un kreditoru saistības, kā arī veiktas citas korekcijas.

Līdz šim publicētie sociālās apdrošināšanas apakšsektora dati par iepriekšējiem gadiem ir koriģēti sakarā ar ikgadējo vienreizējo maksājumu no 2. līmeņa pensiju kapitāla uz valsts sociālās apdrošināšanas budžetu pārrēķiniem.

2016.gada oktobra notifikācijas aprēķinos izmantoti Finanšu ministrijas, Valsts kases, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras, CSP, Rīgas domes, Valsts nekustamo īpašumu aģentūras un ārvalstu fondu administrēšanā iesaistīto iestāžu dati.

Vispārējās valdības budžeta deficīta un parāda notifikācija atbilstoši regulas (EK) prasībām tiek iesniegta Eiropas Komisijai. Tās rezultāti tiek izmantoti, vērtējot, kā ES dalībvalstis ievēro ekonomisko rādītāju atbilstību Māstrihtas līgumā noteiktajiem kritērijiem, vispārējās valdības budžeta deficīta attiecība pret IKP faktiskajās cenās nedrīkst pārsniegt 3% un valdības parāda attiecība pret iekšzemes kopproduktu faktiskajās cenās nedrīkst būt lielāka par 60%.

Informāciju par visu ES dalībvalstu 2016. gada oktobra notifikācijas rezultātiem Eiropas Savienības Statistikas birojs «Eurostat» publicēs 21.oktobrī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu