FM līdz novembrim izstrādās priekšlikumu par NĪN atcelšanu vienīgajam īpašumam

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Finanšu ministrija (FM) līdz šā gada 1.novembrim izstrādās priekšlikumu par nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) atcelšanu vienīgajam īpašumam, sacīja finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS).

Ministre atzina, ka jautājuma apspriešanā iesaistītas vairākas ieinteresētās puses un piedāvātas vairākas alternatīvas, tāpēc jautājuma saskaņošana nenorit viegli, tomēr FM piedāvājumu varētu sagatavot līdz šā gada 1.novembrim.

«Ir dažādi risinājumi, vairāki varianti, bet FM nāks ar savu redzējumu par labāko variantu. Var jau piedāvāt izskatīšanai sešus dažādus variantus, bet FM grib piedāvāt variantu, kas, pēc ministrijas domām, būtu pareizākais,» teica Reizniece-Ozola, neatklājot konkrētus risinājumus.

LETA jau rakstīja, ka platforma «ManaBalss.lv» un iniciatīvas «Par nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) atcelšanu vienīgajam īpašumam» autore Liāna Hiršsone atklātā vēstulē finanšu ministrei Danai Reizniecei-Ozolai (ZZS) aicina skaidrot FM nespēju laikā izpildīt Saeimas uzliktos uzdevumus un norāda uz ministrijas apzinātu izvairīšanos no sabiedrības iniciatīvas turpmākas virzīšanas.

Iniciatīvas autori aģentūrai LETA norādīja, ka FM pasīvā attieksme var vājināt iedzīvotāju spēju ietekmēt lēmumus valstī.

Vēstulē ministrei tiek uzsvērts, ka FM nav iesniegusi informatīvo ziņojumu Saeimai, kas tai bija jāiesniedz līdz šī gada 1.oktobrim. Ziņojumam bija jāiekļauj izvērtējums par iespējām izdarīt grozījumus normatīvajos aktos, lai īstenotu principus, kas ļautu NĪN vienīgajam īpašumam nepiemērot vai arī piemērot vienoto samazināto procentu likmi no nekustamā īpašuma vērtības.

«Mēs nedrīkstam pieļaut situāciju, ka vairāk nekā desmit tūkstošu cilvēku atbalstīta ideja pazūd ministrijas gaiteņos. Pilsoņiem ir tiesības piedalīties lēmumu pieņemšanā un mainīt likumus. Tomēr pašreizējā FM pasīvā attieksme un nespēja vai nevēlēšanās ievērot Saeimas nolikto termiņu vājina pilsoņu apziņu pašam ko pozitīvi mainīt savā valstī. Vai ministrija vēlas 10 000 vīlušos vai tomēr apmierinātu pilsoņu? Jābūt atklātam dialogam, jāatrod kopsaucējs,» uzsver «ManaBalss.lv» vadītājs Imants Breidaks.

Iniciatīvas autore Hiršsone atzīst, ka pēc iepazīšanās ar pārējo Eiropas Savienības valstu pieredzi, atklājot to, ka iedzīvotāju vienīgie īpašumi citur Eiropā netiek aplikti ar nodokļiem, platformā «Manabalss.lv» rekordlielā ātrumā tika savākts nepieciešamais balsu skaits. «Pēc apstiprināšanas parlamentā un nosūtīšanas Ministru kabinetam iniciatīva ir nozudusi birokrātijas labirintos. Izrādās, ka šī nav vienīgā iniciatīva, kuru politiskā atbalsta trūkuma dēļ ir piemeklējis līdzīgs liktenis,» piebilda Hiršsone.

Septiņu mēnešu laikā iniciatīvu parakstījuši jau 11 829 Latvijas pilsoņi, un tās parakstītāju skaits turpina palielināties. Pēc diskusijām Saeimā deputāti uzdevuši valdībai vērtēt iespēju mainīt NĪN piemērošanu vienīgajam mājoklim un līdz 1.oktobrim iesniegt informatīvo ziņojumu, kas līdz šim vēl nav noticis.

LETA jau rakstīja, ka šā gada jūnijā Saeima uzdeva Ministru kabinetam līdz 1.oktobrim iesniegt parlamentā priekšlikumus par NĪN atvieglojumiem vienīgajam īpašumam.

Valdībai jāiesniedz Saeimā informatīvais ziņojums par iespējām izdarīt grozījumus normatīvajos aktos, lai īstenotu principus, kas ļautu NĪN vienīgajam īpašumam nepiemērot vai arī piemērot vienoto samazināto likmi no nekustamā īpašuma vērtības.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu