Degvielas cenas kāpušas par vairāk nekā 10%. Vai tā kļūs vēl dārgāka?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Naftas un naftas produktu cenas sasniegušas augstāko līmeni pēdējā gada laikā. Tas attiecīgi ietekmē degvielas cenas Latvijas benzīntankos, kas ir pacēlušās par vairāk nekā 10%. Vai cenu augšupeja turpināsies?

Vairāk brauc, tātad vairāk tērē! Jo lētāka ir degviela, jo autovadītāji biežāk brauc ar auto. Pirmajos šā gada septiņos mēnešos kopējais pieaugums mazumtirdzniecībā pret tādu pašu periodu pērn bija 7%. Tas, ka pēdējās divās nedēļās ir novērots naftas un naftas produktu cenu kāpums, degvielas tirgotājus nemaz neiepriecina.

Naftas cenas pasaules biržās gada laikā divkāršojās, pieaugot gandrīz divas reizes, sasniedzot 50 dolārus par barelu. Par vienu no iemesliem cenu pieaugumam, kas noticis oktobra sākumā, naftas tirgus eksperti sauc lielo naftas ražotāju spēju ierobežot naftas ražošanas pārpalikumu.

Kopš gada sākuma 95.markas benzīna cena par vienu litru palielinājusies par 13%. Degvielas cenu kustība Latvijā atbilst tam, kas notiek pasaules biržās, secina naftas tirgus eksperti.

Pēc ekspertu domām, turpmākajos mēnešos pēc naftas produktu cenas kāpuma, kuru eksperti sauc par stabilizāciju,

kardinālas izmaiņas degvielas uzpildes stacijās nemanīsim un, lejot 95.markas benzīnu, visticamāk, tas nekļūs dārgāks par 1 eiro un 20 centiem.

Pārskatāmā nākotnē straujš naftas un naftas produktu cenu pieaugums nav gaidāms, mierina eksperti. Tajā pašā laikā energoresursu cenu stabilizācija pielikusi punktu ilgam nulles inflācijas laikam, kas ilga četrus gadus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu