Arodbiedrības: Kopā ar minimālo algu jāceļ arī nodokļu atvieglojumi

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Kopā ar minimālo algu valdībai Latvijā jāceļ arī nodokļu atvieglojumi, šādu viedokli šorīt LTV «Rīta panorāmā» pauda Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) priekšsēdētāja vietnieks Egils Baldzēns.

Baldzēns uzsvēra, ka nedrīkst palielināt tikai minimālo algu vienu pašu, tādējādi uzliekot visu maksājumu smagumu tikai uz darba devēju pleciem ar mērķi vairot valsts un pašvaldību nodokļu ieņēmumus. Kopā ar minimālo algu ir jāpalielina arī nodokļu atvieglojumi, ko arodbiedrība arī rosinās sarunās ar valsti, un sagaida, ka šajā jautājumā arodbiedrības atbalstīs darba devēji.

Arodbiedrību pārstāvja skatījumā, minimālā alga Latvijā būtu jāceļ līdzīgi kā Igaunijā, kur katru gadu prognozējami aug minimālā alga un kopā ar to arī ar nodokļiem neapliekamais algas minimums.

Baldzēns pauda viedokli, ka minimālās algas palielinājums nedrīkst būt pārāk liels, jo ir jārēķinās ar darba devēju un pašvaldību iespējām. Latvijā gan esot problēma, ka likumos ierakstīts, ka valstij 100% apmērā jākompensē pašvaldību ieņēmumu zudums. Baldzēns domā, ka no šīs normas vajadzētu atkāpties, lai var veikt būtiskākas pārmaiņas un zaudējumus sadalīt uz visiem sociālajiem partneriem.

Valdībai nav stratēģijas darba samaksas jomā, piebilda Baldzēns.

Baldzēns uzskata, ka ar nodokļu jomas izmaiņām ir iespējams gūt naudu svarīgām valdības politikām, piemēram, veselības aprūpei. Baldzēns rosināja Latvijai ņemt piemēru no Igaunijas, kur darbam un kapitālam ir vienādas nodokļu likmes.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu